Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Bättre än man kan tro

Signerat – Susanna Birgersson.

Livet är fullt av överraskningar. Till exempel att veckans bästa integrationsdiskussion ägde rum i SVT:s ”Debatt” i torsdags kväll. Det är inte alla statsråd som hörsammar kallelsen från detta smått notoriska program, men integrationsminister Erik Ullenhag (FP) var där. Det var också Sverigedemokraternas anförare Jimmie Åkesson.

Dessa två har nu mötts i ett antal debatter sedan Ullenhag tillträdde 2010. Det lugn som tidigare ofta utmärkte Åkesson har punkterats och han är nu hetsig och argsint. För den som avskyr att höra på Åkessons svartmålning av invandringen är det en fröjd att lyssna till hur hans enfaldiga argumentation avslöjas.

Konfronterad med vad Sverigedemokraterna menar med att det svenska samhället anpassat sig till islam har Jimmie Åkesson inte mycket att komma med. När han säger att vi har kapitulerat inför den muslimska världen i fråga om yttrandefrihet, undrar man var Åkesson har hållit hus den senaste tiden.

SD utmålar invandringen som ett fatalt och fullständigt fiasko. Det faktum att det finns hårt segregerade bostadsområden med hög arbetslöshet, fattigdom och sociala problem i flera större städer anförs som det oemotsägliga beviset på att integrationspolitiken har misslyckats. Det är orimligt.

Vi måste bli bättre på att ta vara på välutbildad arbetskraft och hitta sätt att öppna arbetsmarknaden för personer som, om man ska vara ärlig, aldrig kommer att nå en utbildningsgrad över grundskolenivå. Men verkligheten är inte så mörk som bland andra SD vill att vi ska tro.

Statistik från SCB visar att 66 procent av den infödda befolkningen har arbete. Bland utrikesfödda är andelen 57,5. Och senaste året har sysselsättningen i denna grupp ökat mer än i gruppen infödda. Fullständigt fiasko?

Sysselsättningsstatistiken är bara ena sidan av myntet. Svensk invandringspolitik har gett hundratusentals människor en fristad i Sverige, undan krig, förföljelse, kaos och svält. Sannerligen om inte Rola Brentlin, redaktör på tidningen Migro, vände upp och ner på perspektivet i torsdags kväll:

”Ett utanförskap i Rosengård är inte det värsta som kan hända dig, det är en massgrav i Somalia.”

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.