Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Beklämmande beröringsskräck

Riksdagens solidaritetsklausul säger att Sverige inte kan gömma sig om ett nordiskt land eller en EU-medlem angrips. I gengäld förväntar vi oss att våra vänner ställer upp om vi får problem.

Att regeringen, kanske redan i dag, godkänner ett avtal om så kallat värdlandsstöd är därför tämligen odramatiskt. Det gör det möjligt för Nato att skicka hit sin snabbinsatsstyrka, för att öva eller i händelse av kris. Sådant kan inte ske i spontanismens tecken utan måste förberedas. Sverige har å sin sida redan lovat att bidra till styrkans förstärkningsförband.

Bland de rödgröna blev det ändå rörigt. Socialdemokraterna är med på avtalet. Vänstern avskyr USA och säger därför nej till allt som har med Nato att göra. Peter Rådberg, MP:s försvarspolitiske talesman, drabbades av märkliga reflexer.

Dels upprepade han myten om att regeringen på något sätt i hemlighet smyger sig in i försvarsalliansen, trots att Sverige varit med i Natosamarbetet Partnerskap för fred i 20 år. Dels påstod Rådberg att avtalet ”ökar spänningarna i Östersjön”. Men vilket är det säkerhetspolitiska problemet i  vårt hörn av världen? Är det möjligen att Sverige retar Ryssland? Nog ser det värre ut att president Putin trakasserar grannländer som Ukraina.

Händelsevis satt Rådberg också med i den parlamentariska Försvarsberedningen, som i maj förordade bland annat avtal om värdlandsstöd med Nato. Några synliga invändningar hade han inte. ”Man kan inte reservera sig mot allt”, säger han till SvD:s nätupplaga.

Natoavtalet är ett steg i rätt riktning, men visar också hur det skorrar i svensk försvarspolitik. Vi behöver stärka våra egna resurser, och det är inget fel med att göra saker tillsammans med Finland. Men det räcker inte.

Det är Nato som står för säkerheten i Europa, vilket också Försvarsberedningen upprepade gånger har konstaterat. Den enda verkliga försäkring som finns mot eventuella yttre hot är dock medlemskap. Ett värdlandsavtal innebär bara att Natostyrkan får bjudas in, inga garantier om stöd när lede fi kommer.

Åtskilliga partier behöver göra sig av med förlegade drömmar från neutralitetsromantikens dagar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.