Bevingade ord 2010 - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Bevingade ord 2010

Mannen, myten, läckan.
Mannen, myten, läckan. Foto: Lennart Preiss / AP
Wikileaks kom från ingenstans och skakade om både värld och vokabulär under 2010, förvisso i hård konkurrens med finanskris och svensk valrörelse. För övrigt gick det inte att undgå ljudet från Sydafrikas vuvuzelor och Socialdemokraternas krav på en butler åt alla.

Läcka [’lecka]

Alla som har försökt skruva ihop ett vattenlås under diskhon vet hur jobbigt det är. Man petar dit packningar och skruvar åt. Men ändå börjar det alltid droppa nånstans.

Det gäller även politiken. Richard Nixon hade en hemlig grupp av ”rörmokare” i Vita huset vars uppgift var att förhindra att hemligstämplade uppgifter kom ut i pressen. Men de skruvade lite för hårt. Det blev övertryck och Nixon fick sitt Watergate.

I år har USA drabbats av en ordentlig fuktskada tack vare Wikileaks. Men även om man kan förstå irritationen bör inte Obama skruva åt rören för hårt. Slutna system är inte bra för demokratin.

Henrik Berggren

Vuvuzela [vovo’sela]

Inte många svenskar hade hört talas om vuvuzelan före fotbolls-VM i Sydafrika, men snart var det åtskilliga som inte tålde att höra den.
Den en meter långa plasttutan tar sig upp i 130 decibel, ungefär som en motorsåg, och dånet från ett lurfyllt stadion var bedövande. Från Europas tv-soffor skallade ropen: Förbjud!

Fifa sa till slut nej, och det var väl ett av de få kloka beslut förbundet fattade i år. Själv trivs jag bättre med Bajenramsor, men det var ju ett afrikanskt VM det skulle vara. Att mästerskapet spelades mitt i Sydafrikas vinter, för att det är då Europas fotbollsligor har uppehåll, fick räcka som eftergift.

Eleganta Spanien vann finalen över brutala Holland. Det var värt årets längsta vuvuzela.

Gunnar Jonsson

Pigs [piggs]

Portugal, Irland, Grekland och Spanien: Pigs. När ekonomer i början av året började tala om Pigs som ett samlingsnamn för euroländer med skenande budgetunderskott ledde det inledningsvis till munterhet i vissa kretsar.

Men problemen fördjupades och skratten upphörde. Det var ingen övergående svininfluensa – utan en allvarlig kris för eurosamarbetet. Viljan till sammanhållning sattes på prov, men trots en hel del hårda ord på vägen har unionen hittills lyckats lösa det ena problemet efter det andra.

Pigsländerna har inte tillfrisknat och flera andra euroländer visar liknande sjukdomssymtom, men den ständigt pågående krishanteringen har hittills inte lett till öppen splittring utan till fördjupat samarbete.

Annika Ström Melin

Stupstock [’stu:pståck]

En uråldrig avrättningsanordning fick under årets början genom Socialdemokraternas försorg ett nytt uppsving i samband med debatten om en bortre parentes i sjukförsäkringen.

Under slutet av året började Mona Sahlin och några av hennes partikamrater prata om en bortre parentes i a-kassan. Och så trillade Socialdemokraterna i den stupstocksfälla de själva gillrat.

Hanne Kjöller

Askmoln [’askmå:ln]

Vulkanutbrott är inte att leka med. En av teorierna om dinosauriernas försvinnande från jorden är att ett moln av vulkanaska drastiskt försämrade livsbetingelserna för både djur och växter.

När askmoln i år blev ordet på allas läppar var nyheten ändå mer absurd än skrämmande. Eyjafjallajökulls utbrott i april lamslog större delen av Europa. Inte genom att solen förmörkades och temperaturen föll utan för att ett osynligt moln av askpartiklar bedömdes kunna skada flygmotorer.

Det blev kostsamt och besvärligt. Men för att vara en naturkatastrof var askmolnet ändå en lustig historia: Inga döda och begränsade miljöskador.

Johannes Åman

Butler [’buttler]

– Låt alla stockholmare få en egen butler, sjöng Socialdemokraterna i valrörelsen och bjöd på årets politiska skämt. Problemet för partiet var bara att förslaget var allvarligt menat och lanserades av de så kallade (S)petskandidaterna i huvudstaden, Ilija Batljan och Carin Jämtin.

Det dröjde inte länge innan väljarnas skratt förvandlades till hånskratt, samtidigt som den socialdemokratiska valrörelsen gick från kaos till katastrof.

Efter det sämsta valresultatet sedan 1914 jagar nu partiet efter en ny ordförande och ett nytt politiskt program.

Kravet på en butler åt alla lär inte ingå i den nye ledarens vokabulär.

Peter Wolodarski

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.