Blås av kriget och vinn striden - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Blås av kriget och vinn striden

Signerat – Annika Ström Melin

Snart inleds förhandlingarna om EU:s nya tobaksdirektiv. Om Sverige vill vinna striden om snuset behövs en annan strategi i Rosenbad, för den nuvarande har inte fungerat.

Under flera år har regeringen, med Ewa Björling i spetsen, kämpat för att svenskt snus ska få säljas fritt i hela EU. Handelsministern har haft hög svansföring och hävdat att exportförbudet innebär ett brott mot den inre marknadens principer, men den kaxiga attityden har inte alls varit framgångsrik. Tvärtom har den retat upp många.

Förklaringen är enkel: Andra länder vill inte släppa in snuset på sina marknader. Det handlar trots allt inte om en vara vilken som helst, utan om ett starkt beroendeframkallande medel. Alla som haft en påse under läppen vet hur lätt det är att bli fast.

Visst finns det många betydligt farligare produkter än snus på den europeiska marknaden, men det är inget bra argument för att tillåta ytterligare en.

Visst kan man också bli vred över den bristande logiken i EU:s regelverk, där både vinodling och tobakstillverkning inte bara tillåts utan också får stora subventioner. Men den ilskan kan användas för att få stopp på att det öses skattepengar i sådan verksamhet.

Det är också lätt att begripa Europaparlamentarikern Christoffer Fjellners (M) upprördhet. Fjellner har länge propagerat för svensk snusexport och är en av ledamöterna i hälsoutskottet, där tobaksdirektivet nu ska behandlas.

I går deltog Fjellner i en debatt om lagförslaget och påpekade då att det snusliknande Makla säljs helt öppet i Bryssel, samtidigt som EU-kommis­sionen förklarar att det är otänkbart att tillåta svenska prillor. Men marknaden för den nordafrikanska tobaken är ytterst blygsam och kan inte jämföras med vad som skulle hända om dörrarna till Europa öppnades för Swedish Match och andra stora snustillverkare.

Skulle då inte många rökare i Europa må bättre av att byta ut cigaretterna mot en prilla? Jo, men det övertygar inte andra stater som pekar på att det finns många medel för den som vill sluta röka.

Sammantaget gör allt detta att länderna säger: Nej tack. I stället för att fortsätta det fruktlösa kriget för svensk snusexport borde därför regeringen inrikta sina ansträngningar på att få bort en annan del av tobaksdirektivet.

Kommissionens förslag innehåller regler om smaktillsatser. Snus ska smaka tobak – inte godis eller något annat mer angenämt, anser tjänstemännen i Bryssel. Särskilda paneler ska inrättas för att klubba tillåtna smaker.

Men EU ska inte besluta om tillsatser i en vara som är förbjuden på den inre marknaden, påpekade Europaparlamentarikern Åsa Westlund (S) under gårdagens debatt och hon har en viktig poäng. Om försäljning av snus enbart tillåts i Sverige har unionen inte något med smaken att göra.

Detta förklarade också riksdagens socialutskott häromveckan. ”Regleringen av snus bör ses som en nationell angelägenhet”, skrev utskottet i full politisk enighet i ett utlåtande om tobaksdirektivet (2012/13: SoU17).

När Sverige fortsätter att slåss för exporten, och att snus ska vara en fri produkt på den inre marknaden, har EU rätt att ha synpunkter på tillsatserna.

Om Sverige i stället blåser av det lönlösa kriget, och säger ja tack till fortsatt undantag, finns inga skäl att acceptera att EU bestämmer hur en svensk prilla ska smaka.

Sedan kan regeringen fundera på den fråga som Europaparlamentarikern Carl Schlyter (MP) ställde under gårdagens debatt: Är det verkligen rimligt att snus smakar godis? Ett förbud mot alltför sliskiga tillsatser kan behövas, men inte beslutas i Bryssel utan i Stockholm.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.