Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Blockpolitik: Lööf får inte böja sig

Foto: Stina Eidem

Centern tänker ge fri lejd åt Löfvens budget. Partiet gör ett misstag om det inte ställer hårda villkor.

En skattesänkning för dem som tjänar mest. Det är inte precis vad Stefan Löfven hade tänkt skulle bli öppningsnumret för hans socialdemokratiskt ledda regeringsshow. Men i praktiken skulle det öppna ett drömläge för S-ledaren. Många besvärliga hinder för hans regering skulle röjas.

Hur det har blivit så är en sällsam historia som vuxit fram via en liten myndighet som heter Skatterättsnämnden. Slutet har inte setts än, men genom en bakdörr har rättsväsendet fått en infekterad politisk fråga på halsen som kan innebära att förutsättningarna för en ny regering förändras.

Inom kort väntas Högsta förvaltningsdomstolen nämligen ta ställning till vilken brytpunkt för statlig inkomstskatt som gäller. Är det den som bestämdes sent förra hösten av S, V, MP och SD? Eller gäller nivån som alliansregeringen från början slog fast i förra årets budget?

Det är inte säkert att partiernas ursprungliga bråk om vilka principer som gäller i riksdagen får en juridisk slutpunkt. För domstolen finns flera sätt att ge svar på frågorna. Ett sätt att avgöra saken vore att lämna ungefär samma besked som gavs i den lägre instansen: Majoriteten i riksdagen hade rätt att göra sin egen tolkning av lagen. Det var okej av oppositionen att överge huvudregeln som säger att riksdagen måste behandla hela budgetförslag. Att bryta loss bitar och rösta om vart och ett för sig är inte olagligt.

Mest sannolikt är att beskedet kommer mitt under det känsliga skede då Löfven ska pussla ihop en ekonomisk politik. Han är klämd mellan ett motspänstigt C och FP och en ilsken Jonas Sjöstedt, som kommer att ställa hårda vänsterkrav i budgetförhandlingarna.

Om rätten ger grönt ljus åt den procedur som Socialdemokraterna tillämpade för ett år sedan dras skruvstädet åt hårdare. Då sätts det på pränt att oppositionen kan sabba en klubbad budget i efterhand. Allianspartierna kan säga att de visserligen hade en annan syn på frågan förut, men att nu när en domstol tittat på det är saken biff.

Det blir fritt fram för dem att stuva om i Löfvens budget så länge det fastställda utgiftstaket inte spräcks. Alliansen kan följa Socialdemokraternas exempel och servera förslag som Sverigedemokraterna röstar ja till. Om strategin tillämpas i full skala och på alla politikområden lever många av Stefan Löfvens vallöften farligt.

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl förklarade i gårdagens DN att hans parti står bakom sina gamla principer. Till skillnad från Folkpartiet och Moderaterna, som sagt att de kommer att följa den nya praxis som Social­demokraterna har skapat, kommer Centern inte att tvinga en S-ledd regering att smaka på sin egen medicin.

Den hållningen är hedervärd men i längden omöjlig, särskilt ifall en domstol indirekt ger den socialdemokratiska modellen sin välsignelse. Om Centerpartiet vill förhindra en ond spiral av illvilliga utskottsinitiativ och hämndaktioner i riksdagen vore det bättre att avvakta.

För en annan tänkbar utgång är att domstolen säger det rakt motsatta. Rätten kan underkänna krypskyttet, ta ställning för lagtolkningen som fördes fram av allianspartierna och slå fast: Budgeten måste klubbas i ett beslut och sedan lämnas orörd.

En rad hinder finns på vägen, men ett sådant besked kan leda till att den statliga inkomstskatten sänks, precis som regeringen föreslog för ett år sedan. Det blir en dånande prestigeförlust för Socialdemokraterna. Men utgångsläget förbättras betydligt för Stefan Löfvens minoritetsregering.

Då kan också centerpartisterna i stället hänvisa till ett domstolsbeslut som ger dem rätt. Med hjälp av den kan partiet tvinga till sig ett löfte från S och MP att en vettig ordning ska gälla även för framtidens minoritetsregeringar.

Något mindre borde inte Martin Ådahl och Annie Lööf nöja sig med.

Stefan Löfven borde ha insett sitt misstag från början. Han sägs ha täta kontakter med sin företrädare Göran Persson, som i sina memoarer sörjer de dåliga förutsättningarna för svenska regeringar att föra en stark och långsiktig politik som skapar tillväxt.

Håkan Juholt gjorde förutsättningarna ännu sämre när han började underminera budgetreglerna, men ingen annan än Löfven bär ansvar för höstens osäkra läge. Allianspartierna har sträckt ut en hand i riksdagen och försökt lösa konflikten, men S har än så länge vänt dem ryggen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.