Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 16:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/blondinbella-i-bloggsorjan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Blondinbella i bloggsörjan

Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad. Först var det FRA-frågan som skulle avhandlas av tyckare som knappt kunde stava till underrättelsebehov. Förutom dödshoten mot Fredrick Federley och publiceringen av FRA-anställdas hemadresser - illa nog - så rörde det sig åtminstone om kritik av en myndighet, inte en person.

Men de senaste dagarnas påhopp på den 17-åriga ungmoderat som skriver bloggen Blondinbella tar verkligen priset. Finns det någon som är värd att hylla så är det en ung kvinna som varken skäms över att hon har varit utsatt för ett sexuellt övergrepp eller är rädd för att berätta om det.

De tacksamma kommentarerna i Isabella Löwengrips blogg från dem som varit med om liknande upplevelser vittnar om det fortsatt stora behovet av att inte skuldbelägga offret.

Men mot all rim och reson sitter nu ett högljutt gäng flåsmoraliska gubbar av alla kön och åldrar och hetsar upp sig över "bimbons" fräckhet. Vad förväntade hon sig när hon lättklädd stegade in på den italienska nattklubben - respekt? fnyser en bloggare.

Naiva kommentarer om hur man inte släpper iväg "barn" utomlands är som hämtade från 1950-talet. Själv gick jag på nattklubb som 14-åring på välorganiserad konfirmationsresa i England. Att ungdomar några månader under myndighetsgränsen kommer att roa sig efter läggdags, med eller utan tillåtelse, är ett ganska välkänt fenomen. En viktig poäng är dessutom att exakt samma övergrepp kunde ha skett om Löwengrip varit 25.

Tillsammans med de klassiska ifrågasättandena ("det verkar lite skumt att hon blödde ") stegras spektaklet till en veritabel tjärning.

Av inläggen att döma kan man få för sig att det handlar om en svenska som spatserat omkring naken i Saudiarabien med en prislista för sexuella tjänster i pannan, inte en ung kvinna som i sällskap av flera väninnor besökte en italiensk nattklubb (och dessutom helt korrekt identifierade atmosfären som potentiellt farlig).

Har vi inte kommit längre än så?

Löwengrip och alla andra unga kvinnor som blivit utsatta för övergrepp: Fortsätt att skrika, skriva och protestera. Era röster
behövs.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.