Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Brilligt

Den amerikanske popkonstnären Andy Warhol slog tidigt igenom i Sverige. Enligt en auktoriserad förteckning över Warhols verk skulle 104 av hans så kallade Brillo-boxar vara av "Stockholm-type".

Men en utredning av Moderna museet visar att bara ett femtontal är äkta, tillverkade i samband med museets stora Warholutställning 1968. Resten är gjorda i Malmö, tre år efter Andy Warhols död.

Det ligger något mycket roande i att kopior av Warhols kopierade original - Brillo-boxarna är massproducerade lådor som innehåller svintopaket - betraktas som förfalskningar medan originalkopiorna betraktas som original.

Skillnaden kan hur som helst definieras i sexsiffriga belopp. Vad det riktiga, massproducerade, originalet inklusive svintopaketen betingar bryr sig naturligtvis ingen om.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.