Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Bryr sig Moderaterna om Ungerns demokrati?

Orbán talar, Reinfeldt blundar.
Orbán talar, Reinfeldt blundar. Foto: Anders Wiklund
Söndagskrönikan – Peter Wolodarski.

Det är inte länge sedan Moderaterna applåderade Silvio Berlusconi. I stället för att lära av det misstaget tiger man nu om sina partivänners otäcka framfart i Ungern.

För elva år sedan blev Silvio Berlusconi åter det italienska valets segerherre. Redan då fanns starka skäl att känna oro. Hans namn var förknippat med brottsutredningar, sexfester, osund mediemakt och politiska allianser, i vilka främlingsfientlighet och fascistiska rötter var synliga.

När Berlusconi tillträdde som premiär­minister 2001 var det många i Europa som misstrodde honom. Åtskilliga varnade för hans mix av medial, politisk och kommersiell makt.

Men det fanns
ett politiskt parti här hemma som tog den nyvalde italienske ledaren i försvar – och det var Moderaterna.

”Berlusconis valseger är jättebra för Italien och jättebra för Europa”, sade nuvarande biståndsminister Gunilla Carlsson i Sydsvenskan (16/5 -01). Hon var då ledare för Moderaterna i EU-parlamentet.

Carlsson pekade på att Moderaterna och Berlusconis Forza Italia tillhör samma kristdemokratiska och konservativa grupp inom EU (European people’s party, EPP) och att likheterna mellan partierna är stora:

”Båda förespråkar kraftigt sänkta skatter, bättre företagarklimat och kamp mot brottsligheten.”

”Största skillnaden är att svenska moderater ’inte är lika lättsamma’ som italienarna”, sade Carlsson.

Även nuvarande utrikesminister Carl Bildt instämde i berömmet. Den skarpa kritik som svenska tidningar framförde mot Berlusconis maktkoncentration avfärdade han med kommentaren: ”Det plaskar i dammen.”

”Italien behöver förändring. Den reformagenda som Forza Italia står för ligger nära det som de allra flesta av dem som sysslar med detta område anser vara nödvändigt”, skrev Bildt i sitt veckobrev (14/5 -01).

Vad som drev Moderaterna i famnen på skojaren Berlusconi vet jag inte. Förmodligen handlade det om flera samverkande faktorer: motvilja mot Italiens socialister, lojalitet med ett parti i den konservativa Europafamiljen, okänslighet inför antidemokratiska tendenser hos högern.

Resultatet blev hur som helst fatalt – i stället för att varna för utvecklingen i Italien valde Moderaterna att gå i god för den.

Man kunde ha trott att dagens nymoderata ledning lärt sig något av misstaget för tio år sedan. Men frågan är om vi inte bevittnar ett värre exempel i dag.

Den mest illavarslande utvecklingen i Europa just nu sker i Ungern, ett land som under premiärministern Viktor Orbán och hans parti Fidesz börjat fjärma sig från demokrati, yttrande­frihet och pluralism.

De alarmerande signalerna är så många att ingen demokratiskt sinnad person kan vända bort blicken.

”Mitt hemland börjar likna de postsovjetiska diktaturerna i Centralasien; vissa kallar det till och med för Orbanistan”, skrev den världsberömde ungerske författaren György Konrád nyligen i New York Times (18/1).

”Jag tillhör varken högern eller vänstern, men jag lägger min röst på en demokrati som tillåter alla att tala, så att vi kan se vad det är för sorts människor som försöker leda oss”, skrev Konrád.

För Moderaterna borde det inte vara svårt att instämma i dessa ord. Men vid de fåtaliga tillfällen man väljer att kommentera den ungerska tragedin, är tonen en annan:

”Det finns flera skäl till att vi inte deltar i politiska kampanjer mot enskilda länders regeringar”, skrev Moderaternas EU-parlamentariker i en gemensam artikel i Svenska Dagbladet, som kristdemokraten Alf Svensson obegripligt nog anslöt sig till (29/1).

Jag fäste mig särskilt vid artikelförfattarnas tal om ”politiska kampanjer”, en beskrivning som hämtad ur Orbáns egen ordbok. Vad är det för kampanjer man syftar på? Är det möjligtvis den mycket hårda kritiken från Europarådet, som varnat för att lagförändringarna i Ungern hotar demokratin och mänskliga rättigheter? Eller är det den juridiskt tunga Venedigkommissionens invändningar mot den nya grundlagen? Eller handlar det om OSSE:s, IMF:s och EU:s ifrågasättanden?

I samma SvD-inlägg framför moderaterna själva i princip ingen kritik mot den ungerska regeringen. ”Vi anser inte… att EU-parlamentet skall recensera riksdagsbeslut i medlemsstaterna”, heter det.

I stället ägnar man utrymme åt att förklara att Ungern är ”det minst reformerade landet av de kommunistiska stater som under 50 år förtrycktes bakom järnridån”, som om detta på något sätt kunde rättfärdiga regeringens angrepp på domarkåren, medierna och andra oberoende institutioner.

Det enda Moderaterna kan tänka sig är en rättslig prövning på EU-nivå av vissa av Ungerns nya och snabbt genomdrivna lagar. I övrigt vill man inte blanda sig i. Orbáns parti Fidesz, som i likhet med Forza Italia ingår i EPP-gruppen, kallar artikelförfattarna för ”våra politiska vänner”.

Följdriktigt valde de moderata ledamöterna att i torsdags inte stödja den skarpa Ungernresolution som EU-parlamentet antog. I stället har man ställt sig bakom en EPP-resolution som talat om ”ogrundade attacker” på Ungern.

Den ende moderat som talat klartext om politiken i Budapest är Mats Johansson som sitter i Europarådet – inte EU-parlamentet. Andra M-företrädare är antingen tysta, slätar över eller urskuldar.

De nya Moderaterna har länge försökt profilera sig som ett mittenparti, som till och med är berett att skriva om sin historia så att det låter som om man låg bakom demokratins genombrott i Sverige och apartheids avskaffande i Sydafrika. I en aktuell reklamkampanj försäkrar partiet även att man ”älskar människor”.

Men när det gäller antidemokratiska tendenser i Europa ser man fortfarande med ett enda öga – det högra. Och det är just nu stängt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.