Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Carl Bildt: Wheels up mot ny framtid

Bildt, Ryssland och demokratin”. Så lyder rubriken på en av de första ledare som Dagens Nyheter skrev med Carl Bildt som utrikesminister, den 21/10 2006.

Åtta år senare låter orden nästan profetiska som beskrivning av den tid som Bildt i måndags sammanfattade i en föreläsning på Utrikespolitiska institutet.

Då, 2006, bar Ryssland fortfarande ett löfte om en rimligare värld. Landet hade många brister men tycktes vilja öppna sig mot världen och integreras i den globala ekonomin.

Samtidigt innebar Rysslands­kopplingen besvär för den nye ­utrikesministern, som hade affärs­intressen i landets gas- och oljeindustri. För dåtidens DN var det problematiskt med ”den förhållandevis låga profil han haft visavi Ryssland”. Men Bildt sålde sina värdepapper. Undfallenhet mot ett allt aggressivare Kreml kan i dag få människor anklaga honom för.

Vad gäller demokratin har Bildt suttit på sin post under glädje och sorg. Den arabiska våren är lagd på is, den internationella insatsen i Afgha­nistan har mött varierad framgång. FN är kraftlöst och EU söker sin utrikespolitiska roll. Demokratin i världen är fortfarande alltför beroende av USA:s insatsvilja. Men Sverige har fortsatt att driva krav på folkstyre och mänskliga rättigheter.

Det finns förvisso plumpar i Bildts diplomatiska protokoll. Hans arrogans är som bäst underhållande, som sämst direkt olämplig. Några av hans värre stunder kom när han raljerade bort relevanta frågor om sin roll i Lundin Oil och de två gripna svenska journalisterna i Etiopien.

Han har klandrats både för sin blogg och för sitt ymniga flygande och twittrande, gärna i kombination – ”wheels up from Brussels” – men just arrogansen och de ekonomiska intressena hör till det som gett honom beskast kritik. Den blåblodige har varit ett rött skynke för vänstern i allmänhet och Aftonbladet i synnerhet under hela sin ministertid – något som mest tycks ha muntrat upp honom.

För Carl Bildt har alltid varit en ­politiker som hissat störst segel i ­motvind. I en SVT-dokumentär i fjol kommenterade han hur han kunde gå med i Högerpartiet just året 1968. Hans svar var närmast ett uttryck för förtjusning: ”Den revolutionära glädjen i 68-rörelsen var också uttryck för debattglädje”.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.