Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 06:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/carl-johan-von-seth-allt-handlar-inte-alltid-om-klimatet/

LEDARE

Ledare: Carl Johan von Seth: Allt handlar inte alltid om klimatet

Klimatet är en av vår tids viktigaste frågor. Men Miljöpartiet borde oftare ställa sig frågan om det i alla lägen är det allra, allra viktigaste, skriver Carl Johan von Seth.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Vilka är vår tids viktigaste frågor? En uppenbar kandidat är flyktingkrisen. Terrorhot och säkerhet ter sig samtidigt som höggradigt angelägna ämnen. Hur ekonomin och pensionssystemet ska klara en åldrande befolkning är ett helt annat problem som kvalar in. Någon borde också anteckna ”dysfunktionell bostadsmarknad” på listan över svenska dilemman.

Utan tvivel förtjänar klimatförändringarna en prioriterad plats i samma politiska ödeskategori. Men en sak som inte hör hemma bland de seriösa svaren är Miljöpartiets försök att göra precis alla stora samhällsutmaningar till en fråga om klimatet.

Hur är det till exempel med flyktingkrisen? ”Kraftfulla klimatåtgärder behövs för att inte än fler människor ska tvingas på flykt”. Det har språkrören upprepat den senaste tiden.

Resonemanget är långsökt. Torka och dåliga skördar sägs visserligen ha varit faktorer i upptakten till Syrienkriget. Men mycket lite talar för att den arabiska våren var ett slags klimatuppror.

Nya studier tyder dessutom på en annan logik: Temperaturökningarna låser fast människor i fattigdom och kan rentav minska migrationen. Det är dock inget skäl att avstå från effektiv klimatpolitik.

I Miljöpartiets eftervalsanalys slogs det fast att partiet hade misslyckats med att ”politisera” klimatförändringarna. De gröna skulle alltså ha gynnats av att tydligare kila in denna viktiga fråga i politikens mosaik. Problemet framstår snarast som det motsatta.

Miljöpartisterna påminner alltmer om den där killen på festen som drar från rum till rum i studentkorridoren och ”apropå det...” flikar in långa utgjutelser om sitt älsklingsämne.

Vad vill Miljöpartiet med våra pensioner? Rädda klimatet, svarar ansvarig minister Per Bolund. När regeringen nu stuvar om i AP-fonderna ligger grön ”politisering” uppenbart i farans riktning. Bostadsminister Mehmet Kaplans bärande idé tycks också vara att kort och gott vara miljöpartist. Hur det löser bristen på lägenheter är höljt i dunkel.

Förstås har miljöpartister miljön och klimatet på hjärnan. Men verkligheten och ansvaret i regeringsställning kräver mer.

Åsa Romsons reflex i samband med terrordåden i Paris var att twittra om den stundande klimatkonferensen. En strategi för att vinna förtroende vore att oftare ställa kontrollfrågan: Är klimatet, i alla lägen, det allra viktigaste?