Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Aristoteles skulle inte ha gått i marschen

Vissa saker handlar om fakta och fast empiri. Men mer avgörande är vår generella förmåga att använda förnuftet, och det är den förmågan som i dag är hotad.

En konspirationsteoretiker har flyttat in i Vita huset. Ungerns regering är fast besluten att stänga landets främsta universitet. Studenter i Turkiet förföljs av myndigheterna.

Det är tre av många aktuella skäl att påminna världen: Utan det vetenskapliga tänkandet vore mänskligheten ett vilset, hungrande och ständigt sjukdomsdrabbat släkte. Det är även tre starka skäl att vara entusiastisk inför March for science, som hålls globalt och i fem svenska städer på lördagen.

Av andra anledningar framstår denna manifestation som ett motsägelsefullt politiskt fenomen. Den som har följt de amerikanska arrangörerna i sociala medier har gjort det med en tilltagande känsla av förvirring.

Ska detta föreställa en protest mot vår tids auktoritära antiförnuft? Ibland framstår det mer som ett massmöte för bevarandet av arbetstillfällen inom federala myndigheter. I nästa stund kan det te sig som ett seminarium i identitetspolitik.

Manifestationen sägs inte vara ett upprop mot Trump. Ändå kan den ju inte vara något annat. "Vetenskap" antyds vara liktydigt med en handfull sanningar, bland annat att människans aktiviteter påverkar jordens klimat. Varför inte säga det rakt ut i så fall? Och demonstrera mot makthavare som blundar?

En akademisk massrörelse i USA riskerar förstås också bli en part i det amerikanska kulturkriget. Tendenserna till polarisering mellan land och utbildad stad kan förstärkas, liksom politiseringen av vetenskapen. Allt detta är kanske oundvikligt, inget är dock önskvärt.

Arrangörerna skriver i sitt manifest att man marscherar "för ett samhälle där vetenskap och fakta har en särställning i planering och beslutsfattande".

Men precis som Maria Wolrath Söderberg skrev i DN Kultur (20/4) är den intellektuella röta som Trump förkroppsligar kanske inte främst en faktakollaps. Snarare en kris för det som Aristoteles kallade omdömeskunskapen. Vissa frågor gäller visserligen fast empiri. Men viktigare är vår generella förmåga att använda förnuftet. Processen som ger kunskap.

Aristoteles gjorde sig politiskt obekväm och fördrevs i slutet av sitt liv från Aten. Men skulle han ha gått i en marsch för faktas särställning? Jag tvivlar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.