Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Bryt spelet och dödläget, alliansen

Other: Magnus Bard

När du har hamnat i en grop – sluta gräva. Allianspartierna borde kravla sig upp och tala med Stefan Löfven om skatterna.

Svensk politik har blivit det motsägelsefullas konst. Moderaterna kräver att regeringen lutar sig mot Vänsterpartiet – nu är de rasande över Jonas Sjöstedts inflytande. Centerpartister ylar om att Stefan Löfven bara har en minoritet i riksdagen. Men hur bygger man en majoritet? Annie Lööf har ingen aning.

När allianspartierna träffas på onsdagen för att prata ihop sig i spelet om statsbudgeten är det också två paradoxala strategier som står emot varandra. Moderaterna har sin taktik. Efter kovändningen i januari vill ju Anna Kinberg Batra lägga fram en hel budget tillsammans med alliansen. Den ögonblickliga effekten, om Sverigedemokraterna röstar med de borgerliga, vore tydlig. Oppositionen stoppar regeringens skattehöjningar och Sverige får en liten dos borgerlig finanspolitik.

Nästa steg i planen? Omöjligt att begripa. Budgeten är grunden som varje regering står på – spräng den och fäll Stefan Löfven. Man kan ju hävda att en riksdagsmajoritet har all rätt att välta en impopulär regering. Men det parti som nyligen kallade sig statsbärande borde göra saker i rätt ordning: Först fälla statsministern, därpå tillträda själv, därefter förbereda reformer och slutligen lotsa dem igenom riksdagen.

Det vill ju inte Moderaterna. Valresultatet från 2014 blev vad det blev. Att "prata" med Sverigedemokraterna hjälper inte heller.

I ett mejl som har läckt till Expressen försvarar Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson partiets nya linje: "Det är så seriös ekonomisk politik bör bedrivas." Att styra ekonomin från baksätet? Verkligen?

Ett oppositionspartis skuggbudget är i normala fall främst ett propagandaverktyg. Här kan momsen sänkas i ett nafs, nya skatter införas bums. Men det är sällan så seriös ekonomisk politik fungerar. Förslag måste utredas och skatter stämmas av med EU:s statsstödsregler. I vissa fall tar det år att genomföra små förändringar och inte sällan visar de sig omöjliga. Fråga finansminister Magdalena Andersson hur det går med hennes lastbilsskatt.

Om Moderaterna vill lägga fram en gemensam budget har de därför två alternativ. Ett är att man som vanligt fyller på med idéer som kanske inte blir av. Det riskerar att skapa oväntade underskott.

Ett annat alternativ är att ta det säkra före det osäkra och bara lägga fram riskfria åtgärder. Ett nytt jobbskatteavdrag skulle kunna kvittas mot slopade byggsubventioner. Men roligare än så blir det kanske inte så länge alliansen sitter i opposition. Regeringen har greppet om finansmakten.

Centerpartiets förslag är i vissa avseenden mer rätlinjigt. Den plan som riksdagsmannen Per Åsling (C) skisserade i förra veckan går ut på att oppositionen gemensamt reserverar sig mot utvalda delar av regeringens politik. En stoppkloss kan den vägen kilas in och hindra rödgröna skattehöjningar och utgifter.

Här tror sig Centern ha snubblat över en genial lösning på alla sina problem. Dels utdelar man ett nålstick utan att bryta mot spelreglerna, eftersom blockeringen skulle iscensättas i ett tidigt skede av budgetprocessen. Dels slipper man avsätta Stefan Löfven och ta över ansvaret. Han får ju trots allt igenom sin budget!

Riktigt så snillrikt är det faktiskt inte. Per Molander, en av upphovsmännen bakom budgetlagen, är i sina kommentarer till DN skeptisk till idén. C kommer inte undan att ingreppet tänjer på reglerna. Och huruvida Stefan Löfven kommer att tolerera att oppositionen bryter ner bärande delar av hans ekonomiska politik är en öppen fråga. Konsekvenserna av Centerns upplägg skiljer sig inte radikalt från Moderaternas metod.

En hake med Centerpartiets upplägg är dessutom att det innebär att oppositionen behöver rösta på den ändrade rödgröna budgeten. Har inte Annie Lööfs gäng då bara uppfunnit ett särskilt krångligt sätt att genomdriva mittenpolitik och samtidigt slippa tala med Stefan Löfven?

Varför inte försöka förhandla med regeringen? Ja, alla förvirrade omvägar i alliansens budgetspel leder faktiskt till den frågan.

Styrkeförhållandena i riksdagen är som de är. Sverigedemokraterna förblir samma parti som alltid. Alliansen klarade samtidigt inte att hålla decemberöverenskommelsen. Den var obalanserad, kraven på självbehärskning blev omöjliga och nu verkar det som att partierna inte längre kan sitta på sina händer och se på när Vänsterpartiet får igenom sina förslag.

Vill ni stoppa skattehöjningarna? Och bedriva seriös ekonomisk politik? Ni har uttalat era hot. Ring statsministern och framför era krav.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.