Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Det blå laget målar bara svart

Här går det trots allt åt rätt håll. Och de reformer som den gamla alliansregeringen genomförde gör nytta.

Se där, två fraser som nog aldrig kommer att höras från Moderatledaren Anna Kinberg Batras läppar. Inte minst inom migrations- och integrationspolitiken har det Reinfeldtska arvet dumpats lika vårdslöst som julgranen efter tjugondag Knut.

Nu är allt en katastrof och Sverige närmar sig i snabb takt ruinens brant, enligt de moderata partistrategernas berättelse. Men det finns problem med budskapet. Ett är att det brister i trovärdighet. Ett annat är att man låter politiska investeringar som faktiskt bär frukt gå till spillo.

DN rapporterar nyhetsplats om de två senaste decenniernas utveckling i de så kallade Urban 15-områdena – utsatta förorter. Ett axplock ur resultatet: Sedan 1997 har förvärvsfrekvensen i Rinkeby ökat med 50 procent. Bidragsberoendet har under samma period minskat med två tredjedelar. Det är en bild av utanförskapet som inte får plats i den moderata verkligheten.

Det ska sägas att siffrorna delvis är tvetydiga. Utvecklingen i områdena varierar. En del av det ekonomiska uppsvinget mellan 1997 och 2015 ser ut att hänga ihop med återhämtningen efter 1990-talskrisen. Nej, graferna ger ingen heltäckande bild vare sig av integrationen i stort eller av aktuella trygghetsproblem i förorterna.

Med det sagt är det ändå en ljusning som tonar fram. Märkbart är att stora förbättringar har setts i flera områden sedan finanskrisen. Uppgången ser ut att fortsätta.

Här löper två trender parallellt. Sysselsättningen bland nya svenskar har ökat. Fler har jobb. Men fler har också skrivit in sig på Arbetsförmedlingen, letar efter sysselsättning och räknas som arbetslösa. Går det ihop? Alldeles paradoxalt är det i alla fall inte. Poängen med alliansens skattepolitik var faktiskt att fler skulle söka jobb.

Oppositionspolitik är inte nyansernas konst. Men den som svartmålar för ivrigt tenderar att stänka ner sig själv. Borgerlig ekonomisk politik har gällt under nästan hälften av de senaste 20 åren. Kinberg Batra och hennes kollegor borde bli bättre på att förklara vad de åstadkom.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.