Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Fritt fram att fruktfrossa

Foto: Thomas Karlsson

Ett matlarm har ljudit genom medierna under stilla veckan. Det var Ekot som på tisdagen rapporterade: 22 av världens farligaste bekämpningsmedel förekommer i svenska butiker – trots att de är bannlysta i EU.

Nyheten fick snabbt spridning, även i DN, och följdes upp med råd till oroliga påskfirare.

En färsk studie visar till exempel att ekologisk mat innehåller spår av färre kemikalier, medan holländsk huvudsallad och belgiska äpplen återfinns på SR:s svarta lista, ”Värsta giftcocktailen”. För säkerhets skull har artiklarna på radions sajt illustrerats med en dödskalle. Även Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell varnar för en ”giftbomb” på årets påskbord (23/3). Ta betäckning, barnfamiljer!

Men den studie om kemikalieexponering från Karolinska institutet och SLU som både SR och Aftonbladet hänvisar till hade en annan slutsats. Nämligen att det är ofarligt att äta frukt, bär och grönsaker som säljs i svenska butiker – oavsett var och hur maten har odlats, och om den har Kravmärkts.

Anneli Widenfalk är toxikolog på Livsmedelsverket i Uppsala. Enligt henne finns inga undersökningar som tyder på att ekologisk mat skulle vara mer hälsosam. Widenfalk berättar också om verkets många livsmedelsprover, som Ekot har byggt sin rapportering på.

Bland ungefär 6.000 stickprov har hon funnit ett (1) som tyder på att en producent i EU kan ha använt ett förbjudet bekämpningsmedel. All mat innehåller gifter, säger Anneli Widenfalk, men risken att utsättas för en farlig dos av just bekämpningsmedel har minskat drastiskt.

Den stora nyheten är alltså att EU:s arbete för säkrare livsmedel har nått vissa framgångar de senaste tio åren. Reglerna har skärpts, mätningarna blivit mer exakta. Sällan har det varit så riskfritt att frossa i frukt och grönt som nu.

Visst finns problem i europeisk livsmedelsproduktion. Ett är det slentrianmässiga antibiotikaknaprandet inom köttindustrin, som EU-parlamentet nyligen antog en lag för att stävja.

Men veckans larm kan alltså avfärdas som en påskanka. En överdos av grönt är ingen överhängande risk. Smaklig spis.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.