Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Håll ihop EU och förläng sanktionerna

Sovjetunionen var 1985 på alla svenska politikers läppar. Ett nyckfullt Kreml spred oro i världen. Sveriges försvar hade testats vid flera tillfällen, medan kriget rasade i Afghanistan och spänningarna ökade gentemot USA.

DN:s analys av riksdagens årliga utrikesdebatter visar hur starkt stormakten då dominerade samtalet i kammaren och hur stor kontrasten är jämfört med senare tillfällen.

När vi skrev 1995 slukade ämnet Ryssland av naturliga skäl begränsad talartid i riksdagen, enligt DN:s siffror.

I etapper har svensk utrikespolitik åter kommit att kretsa kring östliga bekymmer. Årets upplaga av regeringens utrikesdeklaration var åtminstone bitvis ett välkommet erkännande av det växande problem som stavas Vladimir Putin.

Utrikesminister Margot Wallström höll anförande på onsdagen. Tonen mot Ryssland blev snäppet mer distinkt. Till skillnad från förra året, då regeringen lyckades snirkla sig runt fakta på marken, fördömdes i klartext den ryska annekteringen av Krim och terrorn i östra Ukraina.

Samtidigt uppstod en ny tvetydighet. Wallström krävde att sanktionerna mot Ryssland ska vara kvar ”till dess att Minskavtalet uppfylls”. Men hur blir det med Krim? Avtalet gäller inte den erövrade halvön.

Liksom befolkningen i Ukraina betalar det syriska folket ett högt pris för Putins maktpolitik. Kreml säger sig delta i en kampanj mot IS, men den allierade bödeln al-Assad gör inget urval när han beställer bombningar över städerna.

Att den svenska utrikesministern kräver ett stopp är självklart. Wallström gjorde sitt jobb i utrikesdeklarationen. Under spurten i kampanjen för en stol i FN:s säkerhetsråd syns också tecken på insikt om att Putins veto är ett problem. I fråga om såväl Syrien som Ukraina är rådet bakbundet.

Oavsett om det gäller säkerheten i Östersjöområdet eller fred och mänskliga rättigheter på andra håll tenderar Ryssland att vara en avgörande faktor. Årets högst prioriterade utrikespolitiska mål för Sverige måste vara att hålla ihop EU i frågan om förlängda sanktioner.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.