Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Höjden av orättvisa vore en krasch

Det finns rättviseargument mot amorteringskrav, avdragsbegränsningar och lättnader i reavinstskatten. Men det hårdaste slaget mot de unga vore en krasch på bostadsmarknaden, skriver Carl Johan von Seth.

Jag förmodar att Dr Istvan Szekely, ungersk ekonom och chef på EU-kommissionen, är en trevlig och kompetent människa. Inget tydde på motsatsen när han talade i Europahuset i Stockholm på torsdagen.

Men han är sannerligen ingen person som man vill tvingas lära känna närmare.

Szekely brukade vara Bryssels man i Irland under eurokrisen. I Stockholm var hans ärende att presentera kommissionens senaste analys av Sveriges ekonomi. Den kvalar numera in i kategorin ”länder med obalanser”.

Finansminister Magdalena Andersson har liknat ekonomin vid en ny Tesla. Kommissionen föredrog i stället att dra paralleller till en BMW. Det är en bra och pålitlig bil som går snabbt. Men är det verkligen så klokt att köra den i 300 kilometer i timmen?

Det som får omvärlden att undra är förstås skuldsättningen och vansinnet på svensk bostadsmarknad. Mellan februari i fjol och samma månad i år ökade priset på en villa i Stockholm med 17 procent. Tillväxten i BNP är visserligen god, men lånen växer i dubbel takt. Har det ingen ände?

Nordea bedömer i sin senaste konjunkturrapport att kalaset trots allt har nått sin klimax. Priskurvan kommer enligt analytikernas bedömning att plana ut framöver. Ingen vågar dock garantera en mjuk landning.

Det dröjer några veckor innan EU-kommissionen överlämnar sina slutgiltiga rekommendationer till regeringen. En inte särskilt vild gissning är att råden kommer att handla om en avtrappning av ränteavdragen. Att fasa ut subventionen och samtidigt lindra reavinstskatten framstår som det bästa alternativet.

Magdalena Andersson stretar emot med hänvisning till rättviseargument. Hon har rätt. Effekten kommer att bli skev, precis som med de nya amorteringskraven.

40-talister som köpte sina hus och lägenheter för decennier sedan har fått sina lån slukade av inflationen, samtidigt som bostadsvärdet har mångdubblats och fastighetsskatten slopats. Många är miljonärer tack vare utvecklingen, till skillnad från de barnfamiljer som är beroende av ränteavdragen. Även kommissionen betonar särskilt generationsaspekten av skuldbördan.

Men: Få gynnas av en krasch av irländskt snitt. Och obalanserna innebär i regel att det är den yngre generationen som drabbas hårdast.

”Rättvisa” betyder därför främst att undvika ett scenario i vilket Dr Istvan Szekely kommer på återbesök.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.