Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Indonesien bjuder på motstånd

Tolerans, lika rättigheter och ekonomisk utveckling är vad IS skyr. För Indonesien är det ett värn mot våldet, skriver Carl Johan von Seth.

Med världens största muslimska befolkning är Indonesien en attraktiv marknad för terrorrörelsen Islamiska staten. Landets demokrati, dess sekulära styre och öppna, pluralistiska gemenskap gör det samtidigt till en nagel i ögat för organisationen.

Republiken Indonesien är antitesen till det så kallade kalifatet.

I veckan slog IS till i huvudstaden Jakarta. Attentatsmännen uppges ha hämtat inspiration från attackerna i Paris, men med facit i hand måste dådet beskrivas som ett fiasko: Sju liv skördades, varav fem gärningsmän. Det hela kunde ha blivit betydligt blodigare.

Även om Indonesien inte alls är förskonat från extremism och islamistiskt våld har landet hittills visat stark resistens mot IS. Stödet för terrorrörelsen är minimalt bland de över 190 miljoner muslimerna.

Den indonesiska jihadtrafiken – några hundra resenärer har åkt till Syrien och Irak – är jämförbar med strömmen från Sverige. Räknar man terrorkrigare per capita har Belgien ungefär 20 gånger fler.

Hur kommer det sig? Att islams fundamentalistiska gren aldrig har varit någon storsäljare hör till förklaringarna. I ett reportage i New York Times (26/11) skildras de antivåldskampanjer som har trummats ihop av andra, moderata krafter.

En av de stora muslimska organisationerna bakom är Nahdlatul Ulama. ”Vi utmanar IS idéer”, förklarar rörelsens generalsekreterare, och berättar om det filmmaterial som sprids för att bjuda motstånd mot våldsbejakande budskap på nätet.

I ett samarbete med Wiens universitet förbereds fler globala motaktioner. Den svenska regeringens samordnare Mona Sahlin borde kanske åka på studiebesök.

Attacken i Jakarta kom ändå inte som en blixt från klar himmel. Uppgifter om att IS planerar att öppna en provins i landet har väckt oro. Säkerhetspolisen har nyligen gripit en rad jihadister. Dessutom har IS hård konkurrens från grupper som har lång erfarenhet av att vålla kaos i regionen.

Den relativt nye presidenten Joko Widodo, landets första ledare utan band till de gamla generalerna, har samtidigt andra problem. Tillväxten hackar, korruptionen vill inte låta sig vädras ut. Fattigdomen måste minska mer och fler få tillgång till skola.

Tolerans, lika rättigheter och ekonomisk utveckling är vad IS skyr. För Indonesien är det ett värn mot våldet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.