Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Integrationen löser sig inte i skogen

DN 15/2 2017. Mer symbolpolitik kan inte vara vad svensk arbetsmarknad behöver. Men det är just lösningar på låtsasproblem som levereras när socialdemokraten och näringsministern Mikael Damberg tillsammans med LO:s ordförande slår ett slag för åtstramningar i arbetskraftsinvandringen.

"Positionsförflyttningen" som de annonserade på tisdagens DN Debatt kan i förstone verka logisk. Varför är det mest thailändare med arbetsvisum som plockar bären i skogarna? När så många flyktinginvandrare väntar på att få ge sig ut på arbetsmarknaden? LO och Damberg vill att okvalificerade jobb "i första hand tillsätts med arbetskraft som bor i Sverige".

Kanske skulle det gå. Kanske kan alla de arbetstillstånd som Migrationsverket beviljar inom kategorin bärplockning och plantering förvandlas till tillfälliga kontrakt för arbetslösa.

Fast förmodligen inte. För det första råder fortfarande fri rörlighet inom EU. Bärbranschen är för det andra speciell, byggd mer på nätverk än vanliga företagsstrukturer. Arbetsinvandringen sker längs upptrampade stigar som ofta sträcker sig långväga ifrån. Det är inte alls säkert att jobbet blir gjort om nätverken stängs ner.

Förra året handlade det om runt 3 000 säsongsknäck i bärmarkerna. Statistiken visar också att 12 vaktmästare fick arbetsvisum. Samma år reste uppemot 200 städare in. I kategorin "Renhållnings- och återvinningsarbetare" summerade antalet arbetstillstånd till tre.

Problemet är inte att den sortens jobb tillsätts för ofta av arbetskraftsinvandrare. Det stora bekymret är att denna del av arbetsmarknaden är förkrympt. Forskarna i SNS Konjunkturråd visade nyligen med ett räkneexempel att Sverige skulle kunna ha 100 000 fler enkla jobb. Vill de ha det som i USA? Nej. Det räcker att titta på löner och lösningar hos våra nordiska grannar.

På tisdagen presenterade också Arbetsmarknadsekonomiska rådet – oberoende men initierat av näringslivet – sin årliga rapport. Ekonomerna konstaterar efter att ha borrat i siffrorna att den redan oroande bilden av Sveriges tudelade arbetsmarknad är sminkad. Skillnaderna i jobbchanser mellan inrikes födda och nya svenskar blir ännu större när man tittar i detalj på den sysselsättning som människor hittar.

"Det integrationsproblem vi står inför är alltså mycket större än vad som framgår av de jämförelser som brukar göras", heter det i rapporten. LO och Socialdemokraterna gömmer sig i skogen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.