Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Lööf och Björklund gör alliansen en tjänst

Vem blir mest lättad när Annie Lööf och Jan Björklund nu tar tillbaka det de har sagt om att fälla försvarsministern?

Stefan Löfven kan pusta ut. Likaså Peter Hultqvist själv. Men Centern och Liberalerna kan också ha räddat alliansens heder genom att backa från det misstroendehot som redan när det uttalades framstod som överilat.

Anna Johansson och Anders Ygeman, som båda sparkades i somras, hade ett personligt ansvar för hanteringen av Transportstyrelsens brott. Men Hultqvist passar inte gärningsmannaprofilen. Hans område är försvaret – inte Säpo, inte regeringskansliets krishantering, inte den läckande myndigheten.

Pinsamheten undviks till priset av att de borgerliga splittras. Klyvningen skakar om därför att den berör partiernas gemensamma linje kring regeringsmakten. En misstroendeförklaring är alldeles central. Men även i det avseendet kan torsdagens beslut vara förlösande.

Alliansen har inte i tillräcklig grad omdefinierat sin egen funktion. Samhörigheten förblir å ena sidan kännbar. Politiken överlappar. Å andra sidan har den blocklojalitet som brukade vara partiernas trumfkort blivit en belastning.

För mycket ljus har fästs på regeringsfrågan. De egna övertygelserna har överskuggats av strategi. Och hämningen har i stigande grad spelat Stefan Löfven i händerna.

Ett besvärande faktum är att alliansväljarna vill olika saker. De har olika syn på Sverigedemokraterna, och det låter sig tyvärr inte slätas över så enkelt i en badtunna.

Alliansen kan överleva. I en annan form. Men bara om den tillåter sina egna inre motsättningar att återspeglas i politikens vardag.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.