Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Moderaterna börjar likna Labour

Om Anna Kinberg Batra var brittisk partiledare – vem skulle hon då vara? Inte premiärminister Theresa May. Knappast heller nuvarande Labourledare Jeremy Corbyn. Snarare uppträder hon som en blandning av Tony Blairs alla efterträdare.

Det finns klara likheter i Moderaternas och Labours respektive resor från triangulerande reformmästare till oppositionspartier som fastnat i den värsta av baksmällor.

Den sakfrågebarometer som DN/Ipsos nu publicerar är talande för partiets kris. Eran Reinfeldt/Borg är historia. Förtroendet för duon, särskilt vad gäller förmågan att sköta Sveriges ekonomi, brukade vara skyhögt. Som mest gillades de av varannan väljare, men nu rasar Moderaternas förtroendesiffror mot nivån före maktskiftet 2006. Ett drastiskt tapp märks samtidigt i jobbfrågan.

Vad som lär oroa mest på partikansliet är dock detta: Trots att Kinberg Batra försöker lansera Moderaterna som Lag och ordning-partiet sjunker trovärdigheten snabbt i rättsfrågorna.

Arkitekterna bakom nya Moderaterna stal inspiration från Tony Blairs New Labour. Det handlade om omprövning, mittenpolitik och att röja gamla minor som motståndarna placerat ut på slagfältet. För Reinfeldts del var alliansen en viktig pusselbit.

Sedan Labour förlorade valet 2010 har partiet slagits i spillror. I fyllnadsvalet häromveckan förlorade det sin plats i Copeland, ett ointagligt Labourfäste i nästan 100 år. Konservativa Tories vinner på walkover sedan Labour brutalt förkastat sitt moderna arv. Trovärdigheten har brutits ned, partiet gjort sig sårbart för radikala impulser.

Tecknen syns nu i Moderaterna, fast processen går snabbare. Socialdemokraterna dominerar precis som Tories, eftersom motståndarna äter varandra.

Varför brakade projektet New Labour ihop? Förklaringarna är flera. Anders Borg sa en gång att ”den stora förklaringen är att de släppte reformpolitiken”. Det ligger något i det. Moderaterna har tappat förmågan att hålla fast vid en idé. Inget mål finns som ger riktning åt förslag på olika områden. Energin saknas i det som brukar kallas politikutvecklingen.

Lär av Labour innan det är för sent, Kinberg Batra.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.