Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Carl Johan von Seth: Nu krävs det en minister

Från och med augusti ska alla nya bolånekunder amortera. Det vill Finansinspektionen. Formeln för kravet är känd sedan i höstas – nya lån som överstiger 50 procent av bostadens värde ska betalas av i en viss takt. Om lånet motsvarar mer än 70 procent måste återbetalningen ske snabbare.

Detaljerna i förslaget presenterades i veckan. Det borde också sätta punkt för myndighetsinitiativen mot svens-karnas skuldsättning.

Riksbanken har försökt att hålla emot med hjälp av styrräntan, men cheferna har släppt detta vanskliga projekt och koncentrerar sig nu på inflationsmålets trovärdighet.

Finansinspektionen har i sin tur lanserat krav på kontantinsats vid bostadsköp, och snart kommer alltså avbetalningstvång.

Veckans förslag är inte drakoniskt, men vissa nackdelar och rättviseaspekter är svåra att komma ifrån. Både strängare kontantinsatsregler och amorteringskrav på nya lån träffar unga hushåll. Ungefär som den uselt fungerande bostadsmarknaden i stort, alltså.

Men mycket annat kan Finansinspektionen knappast göra. Bättre verktyg finns hos politikerna.

Nyligen formulerade SNS Konjunkturråd två alternativ för att gå till botten med problemet: Skruva ner ränteavdraget eller skärpa fastighetsskatten. Det säger ekonomerna alltid, men partierna i riksdagen skulle hellre införa dagsböter för fredagsmys än låta väljarna höra talas om sådana otäckheter.

Finns något alternativ? Lyckligtvis. SNS-ekonomerna, som för övrigt inte ser skuldhotet som galopperande akut, vill rigga om förhållandet mellan kund och bank så att skulderna inte genererar så stor sårbarhet i ekonomin.

Delad riskbörda är grundidén. Nya typer av bolån med delat ansvar skulle tvinga banker och försäkrings-bolag att ta ett större ansvar för lånefesten och utvecklingen i ekonomin. Det skulle skapa sundare drivkrafter, samtidigt som en krasch skulle bli mjukare.

Ingen mäktar med en skattereform. En bankreform kan vara ett lika gott alternativ. Men även för det krävs att en minister törs kliva in på scenen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.