Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/carl-johan-von-seth-rorig-politik-ar-battre-valordnat-dodlage/

LEDARE

Carl Johan von Seth: Rörig politik är bättre välordnat dödläge

Foto: Dagens Nyheter

2000-talets politiker borde lära sig 1920-talets knep. Att förhandla i riksdagen, kohandla och riskera kriser är bättre än det välordnade dödläge som råder nu.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Lyssna efter frasen "ordning och reda" nästa gång en minister öppnar munnen. Senast den hördes, tror jag, var när regeringen häromdagen aviserade återinförd skattereduktion på fackföreningsavgiften och det skulle bli "ordning och reda på arbetsmarknaden".

I de mest överraskande sammanhang rabblas orden upp. Vi måste ha "ordning och reda i den statliga regionala strukturen", sa Ardalan Shekarabi (S) i somras, vad nu det kan betyda. Den nya klimatlagen sades samtidigt ge "ordning och reda i klimatpolitiken". Regeringens kontroversiella välfärdsutredning? Titeln är naturligtvis "Ordning och reda i välfärden".

Men om det finns ett osunt kontrollbehov i svensk politik gäller det inte minst i regeringsfrågan. Här är toleransen för turbulens minimal. "Regeringen styr riket", står det i lagen, och så är det med det. För minsta lilla har partierna anklagat varandra: ni ställer till med cirkus. Stefan Löfven är extra känslig.

I en högintressant rapport som presenterades på fredagens DN Debatt påminner fem statsvetare om en tid som verkligen var rörig. När demokratin var ung, på 1920-talet och några år senare, var kaoset konstant. Det var kriser, kohandel, hoppande majoriteter och heta manglingar i riksdagens utskott.

Det var kriser, kohandel, hoppande majoriteter och heta manglingar i riksdagens utskott.

Normaltillståndet i nästan 70 år därefter var i stället handlingskraftiga minoritetsregeringar. Förenklat: Först hölls ett val. En vecka senare tillsattes en S-regering. Under resten av mandatperioden röstade riksdagen igenom dess politik.

För hundra år sedan betraktades en minoritetsregerings förslag som arbetsmaterial. Nu ses de som huggna i sten. Regering och opposition tillkännager sina skilda ståndpunkter, och sedan har de gjort sitt jobb. Stabilt och fint. Men vad svensk politik verkligen behöver är lite mer av konstruktiv oreda.

Ämnen i artikeln

Val 2018

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt