Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Sänk inte flaggskeppet i EU:s klimatpolitik

Klockan var fyra på natten när partikelmätarna runt Stockholm plötsligt registrerade stigande halter. I ett slag försämrades luften i hela regionen och snart kunde man konstatera att en plym av sot hade svept in från Polen. Under något dygn – det här hände för två veckor sedan – var det mer hälsovådligt att dra ett andetag på Hornsgatan än att vistas utomhus i Peking.

Det är tur att vi har EU. Inte minst för miljön är unionen omistlig. Problemen korsar gränser, så politiken behöver också göra det. Som världens tredje största utsläppare av växthusgaser är EU:s svar på klimathotet också av betydelse för planeten.

På onsdagen hördes startskottet i kampen om den europeiska klimat­politikens framtid. Europaparlamentet röstade om ett förslag till nytt system för utsläppshandeln efter år 2020. Det blev en besvikelse.

Miljöutskottet spikade i december ett förslag som hade bearbetats av ledamöter i de olika partigrupperna. I vissa delar skärptes då EU-kommissionens snart två år gamla utkast, delvis med hänsyn till det nya Parisavtalet. Och det behövdes.

”Begränsa och handla”, lyder principen bakom utsläppsrätterna och vad miljöutskottet enades om före årsskiftet var bland annat att begränsa mer. Den årliga utsläppsminskningen i systemet föreslogs bli 2,4 procent i stället för 2,2. En till synes liten men i själva verket viktig skillnad för att sätta ett kännbart pris på koldioxiden. Det är vad som behövs för att sporra industrin och få till stånd skiften i teknik och energislag.

Hälften av alla utsläpp inom EU ingår i handelssystemet. Länge har denna tvångströja suttit på tok för löst. Utsläppsrätter har delats ut för generöst. Många länder har sett sig tvungna att komplettera med egna skatter och regler. Men det har i sin tur urholkat utsläppshandeln ytterligare. Om det ska vara någon mening med systemet behöver det stå på egna ben.

Parlamentet röstade för att stoppa den viktiga åtstramningen. Moderaternas partigrupp EPP övergav den tidigare kompromissen. Förhandlingarna fortsätter med medlemsländerna, striderna fortsätter. Men på onsdagen var det kolbaronerna i Polen som drog en lättnadens suck.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.