Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

SD-väljaren är ingen arbetslös loser

Han är den globaliserade ekonomins förlorare. Utan jobb. Gammal industriort. Bensinmacken har bommat igen. Stackars honom.

Ungefär så ser porträttet ut av populistpartiernas väljare. Svenska utrikeskorrespondenter jagar nu ivrigt exemplar på sömniga orter i USA:s rostbälte. Här röstar han – väljaren är en man – på Donald Trump. På vår sida av Atlanten är det Marine Le Pen eller Jimmie Åkesson som gäller, men det är samma sak.

Under rubriken ”Naiva liberalers snack om ’tillväxt’ motar knappast den framvällande populismen” torgför Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, denna bild (dt.se 7/3).

I USA tycks beskrivningen ha viss sanningshalt. Men förenklingen är grov. Även om bara högutbildade hade fått lägga sin röst i Republikanernas primärval skulle populisten Trump ligga i tätposition, visar mätningarna.

Svend Dahl pekar särskilt finger mot ekonomen Stefan Fölster, som i en krönika nyligen manade sina läsare att sluta se så dystert på världen och Sveriges ekonomi. Man måste förstå förlorarna, invänder Dahl. Det är egentligen synd om människorna.

Men vad gäller Sverige och Jimmie Åkessons anhängare är premissen helt enkelt fel. I en rapport som bygger på den senaste SOM-undersökningen skriver statsvetaren Anders Sannerstedt om förlorarna som sägs rösta på SD: Stödet är ”mycket klent” för denna schablonbild. Sverigedemokrater lever ganska typiska liv, med en genomsnittlig inkomst. De är nöjda med sin tillvaro.

Vad som däremot är sant är att en febrig misströstan om samhället har slagit klorna i svenska väljare generellt. Tydligast märks pessimismen i Konjunkturinstitutets månadsvisa barometer.

Av den framgår å ena sidan att svenskarna hyser en stark tro på sin privatekonomi. Å andra sidan är synen nattsvart på utvecklingen i Sverige över lag. Kurvan har sjunkit till nivåer som bara går att jämföra med två tillfällen de senaste 20 åren: Lehmankraschen och attackerna den 11 september.

Många är övertygade om att något är fel, att det går dåligt för alla andra. En del professionella krösamajor eldar entusiastiskt på pessimismen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.