Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Centerpartiet: Tillbaka till sina rötter

Under ett antal år experimenterade Centern friskt. Partiet sökte både nya väljare och en stadigare ideologisk grund. Det gick inget vidare.

Såväl Stureplanscentern som det utkast till partiprogram som förmod­ligen blev mest omtalat för förslaget på rätt till månggifte skrämde nog bort fler storstadsbor än de lockade. Sam­tidigt som kärnväljarna konfunderat frågade sig vad som egentligen höll på att hända med partiet. Någon form av botten nåddes under våren då Centern frekvent återfanns under 4 procent i opinionsmätningarna.

Inför EU-valet skiftade partiet delvis spår. Landsbygd och miljö ställdes återigen i fokus. Och när den danska grisknorren – eller snarare avsaknaden av en sådan – steg på dagordningen så gjorde också Centern det i opinionen.

Avkastningen var inte fy skam. För ett C i gungning räknas EU-valets 6,5 procent som med beröm godkänt. De dryga 5 procent partiet sedan dess har haft i mätningarna är kanske inte strålande. Men de innehåller en buffert till riksdagsspärren.

Centerpartiet använde sin söndag i Almedalen till att bekräfta sitt fokusskifte. Ett förslag på en global kommission som ska sätta ett pris på över­användningen av antibiotika utgjorde partiets huvudutspel. I sak kan både det ena och det andra sägas. Bruket av antibiotika – särskilt inom djuruppfödningen – måste naturligtvis begränsas. Samtidigt kan man fråga sig hur möjlig och meningsfull en internationell kommission egentligen är.

Men strategiskt saknar frågan inte knorr. Annie Lööfs löfte att ”penicillinet du får ska komma från läkaren och inte biffen på grillen” bidrar till bilden av ett parti som bryr sig om både djurvård och matkvalitet. Och är samtidigt en flirt med de svenska bönder som använder jämförelsevis lite antibiotika.

Centerns val att återvända till sina rötter är klokt. Partiet har fortfarande trovärdighet, särskilt bland borgerliga väljare, i frågor som rör miljö och landsbygd. Och eftersom såväl M som FP har en storstadsprägel ger det C både en meningsfull plats i – och möjligheten att sticka ut från – alliansen. Det lär – åtminstone – räcka för att partiet ska hålla sig kvar i riksdagen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.