Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Centerval: Värnamoliberalism mot Mosshultsliberalism.

Signerat – Petter Birgersson.

Annie Lööfs – Centerns partiledarkandidat gifte sig i helgen och bytte ut Johansson – ideologiska profil är tydlig. I ”Med frihet följer ära” (2010), en bok där tio centerpartister bidrog med var sitt avsnitt, har Annie Lööf ett kapitel som är nyttig läsning för den som vill känna på hennes ideologiska puls.

Lööf skriver beundrande om Anders Chydenius, 1700-talsliberal och förkämpe för tryck-, religions- och näringsfrihet. Hon citerar Thomas Jefferson, USA:s tredje president: ”Ibland sägs det att människor inte är kapabla att styra sig själva. Är de då kapabla att styra över andra?”

Med detta som avstamp fortsätter Lööf fram mot nutiden med beskrivningen av Centern som ”Sveriges frihetsmotor”.

Formuleringarna är skarpa rätt igenom texten: ”Det är dags att ta död på myten att Sverige blev rikt på grund av Socialdemokratin” och ”Det är orimligt att ha ett skattetryck där man arbetar mer än halva tiden åt Pappa Staten” är två exempel.

Ingen kan efter det bli förvånad över att Annie Lööf på sin blogg har ultra­liberalerna Robert Nozick, Ayn Rand och Johan Norberg som boktips. Utifrån det har Annie Lööf skapat sin ”Värnamoliberalism”. Hon förklarar den enkelt: ”Jag är marknadsliberal och tror på frihandel, ett fritt näringsliv och en mindre offentlig verksamhet.”

På andra sidan nätet – förlåt Anders W Jonsson, men du är med som bollkalle – står Anna-Karin Hatt från Mosshult och kallar sig också liberal. Dock med ett helt annat förled:

”En varm och grön socialliberalism, som når ut med sin vision om skolan, arbetsmarknaden, välfärden, den ekonomiska politiken och om global rättvisa kan långsiktigt bli en stark och angelägen kraft i svensk politik”, skriver Hatt på sin blogg.

Centerns partistämma handlar inte bara om valet av en ny partiledare. Valet står mellan Värnamoliberalism och Mosshultsliberalism. Småland är större än man tror.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.