Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Cykelkonjunktur: Trend som gått över styr(e)

Signerat – Erik Helmerson.

Ryktet spreds på Twitter för någon vecka sedan: Nu har Stockholms memils börjat göra TdF-tecken!

För den stora delen av mänskligheten är detta rappakalja. Men ett antal människor i huvudstadens centralare delar förstod direkt och såg det som en fullständigt följdriktig utveckling. Vi skrattade och förfasade oss samtidigt.

Det handlar alltså om medelålders män i lycra. Begreppet myntades av marknadsundersökningsföretaget Mintel i fjol och beskriver en veritabel guldgås för cykelbranschen. I Stockholm handlar det främst om män i närförort. Män som varje dag iklär sig det estetiskt mest motbjudande plagg som någonsin sytts, cykeltävlingsdressen, och beger sig till jobbet på en 30-växlad cykel för 20.000 kronor. Kanske en av modellen Hyper Pro Urban? Eller varför inte Speedster S20 Urban Flatbar? (Jo, de finns på riktigt.)

Detta för motion.

TdF-referensen syftade på att dessa memils påstods ha börjat göra någon sorts tecken, vanligt i Tour de France, som betyder ”jag vill köra om”. Ett cykelvärldens ”Ur spår!”

Sant eller ej: utvecklingen är som sagt logisk för alla som följt lycramännens framfart de senaste åren. Skanstulls- och Västerbron har blivit en tung spurtetapp där det ligger en klunga av bilringar i tajta tröjor, någon bryter sig ut, skaffar ett par meters lucka – men så... Rödljuset vid Ringvägen! Merde!

Nästa steg måste ju bli att det placeras ut vätskekontroller vid Åsögatan och att memilarna har följebil med reservdäck med sig till jobbet. Villagaragen får bli dopningslabb. Heminredning är passé, medelklassens nya livsstilsprojekt är att ligga som ett C med näsan en decimeter bakom arkitektsgrannens svettiga derrière.

Det är en sak jag aldrig förstått med dessa livsstilsflåsare. Om nu syftet är att skaffa sig bra kondition och leva till nästa sekel – varför då klä sig strömlinjeformat och köpa en cykel i akrylamid som väger 18 gram? Vore det inte smartare att kränga på sig en burka med superhjältemantel för maximalt luftmotstånd och skaffa en velociped av typen höghjuling som kräver 10.000 kalorier bara för att komma till slutet av kvarteret?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.