Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Cynism i renaste form

Sverigedemokraterna annonserar i Stockholms tunnelbana. Affischerna är försåtligt formulerade. ”Stoppa det organiserade tiggeriet”. ”Inget mer EU-tiggeri i Sverige”. Samtidigt som partiet inte uttryckligen påstår att alla utländska tiggare, eller ens de flesta, är organiserade lyckas man få fram en isande klar undermening. Tiggarna, alltså romerna, är sammansvetsade ligor. Ett organiserat hot utifrån.

Det där är ju Sverigedemokraternas paradgren. De har under åren slipats av ständig motvind, de vet – ofta, inte alltid – exakt hur långt de kan gå för att kränka andra människor utan att nödvändigtvis bryta mot någon lag. Några svepande, generaliserande, ogrundade påståenden – och deras väljare fattar vad som avses och kan skrocka belåtet.

Man kan bemöta SD:s argumentation på många sätt. Ett är att hänvisa till rapporteringen, inte minst i denna tidning, där tiggarnas verklighet beskrivits. I de prisade reportagen av DN:s Josefine Hökerberg och Roger Turesson skildrades vardagen för några av de romer som tagit sig till Sverige. Det var berättelser om fördomar, kamp och den djupaste fattigdom. Att avfärda alla dessa livsöden som ”organiserat tiggeri” är cynism i sin renaste form.

Samtidigt gynnas ingen av skönmålning. Det finns vittnesmål om utnyttjande av tiggare, framför allt gamla, funktionshindrade och barn. Men att tiggeriet ibland är ”organiserat” behöver inte betyda mer än att människor hjälps åt och reser tillsammans.

Situationen är inte svartvit, då bör heller inte debatten vara det. Men när SD svepande kallar allt tiggeri för något organiserat som ska stoppas blir det återigen tydligt att partiets människosyn särskiljer det i riksdagen.

Nu har SL blivit nedringt av arga resenärer som kräver att SD-reklamen tas bort. Affischer har också sprejats ner och vandaliserats. I stället för att lita på styrkan i sina egna argument verkar allt fler vilja tysta sina motståndare. Gömma undan dem från offentligheten, förpassa dem till något skrymsle där de inte syns, som om de då också skulle upphöra att finnas.

Det är inte en framkomlig väg. Yttrandefriheten, även för de åsikter vi avskyr, är för viktig. Att argumentera ner någon kan ge långsiktiga resultat, att spreja eller riva ner en bild skapar bara mer hat och oförsonlighet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.