Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Dåligt arv med usel förvaltning

Låt inget vara kvar på hyllorna, löd maningen till Venezuelas folk från president Nicolás Maduro. Därefter skickade han soldater för att ockupera elektronik- och vitvarukedjan Dakas butiker. Eftersom ägarna påstods ha tagit ut ockerpriser för profitens skull beordrades röda lappar fram med extrema rabatter till kunderna.

En toalettpappersfabrik togs över av nationalgardet i samma syfte. Härnäst ska statliga inspektörer jaga de spekulanter och ”borgerliga parasiter” som påstås prisfuska med allt från mat och kläder till bilar.

Venezuela befinner sig i fritt fall. Inflationen är över 50 procent och svår brist råder på livsmedel och andra nödvändigheter. Maduros bästa gren är konspirationsteorier. Alla problem skylls på det krig han hävdar att företagen, oppositionen – och naturligtvis USA – bedriver mot regeringen.

Det borde inte vara så hos världens nionde största oljeexportör. Men regeringens socialistiska linje är ett dundrande fiasko, och utmärks av såväl inkompetens som avsaknad av rudimentär förståelse för ekonomiska samband.

Maduro ärvde Hugo Chávez när caudillon dog i cancer i mars. Företrädarens prisstopp och trakasserier av privat företagsamhet förblir normen, parallellt med statliga bidrag och subventioner som saluförs som regeringens gåvor till de fattiga. I ett sådant land blir inget investerat, medan det ensidiga beroendet av oljan fortgår.

Valutaregleringar skapar en dollarbrist som vrider allt snett. På svarta börsen är bolívaren tio gånger mindre värd än officiellt. Olika aktörer får olika växelkurs, och alla försöker lura systemet.

Chávez bröt sönder rättsväsendet och använde det för att jaga politiska rivaler. Maduro fortsätter kampanjen mot oberoende medier. Rapporter om varubristen har förbjudits och det statliga ”Sanningens nyheter” måste sändas i alla kanaler. Presidenten har också ”tidigarelagt julen” för att kunna betala ut lönebonusar före borgmästarvalen den 8 december.

För Europas vänster var Chávez en hjälte. Dess paradis har alltid haft svårt med verkligheten.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.