Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Debattklimat: Ord som läker i stället för att såra

Signerat – Johannes Åman.

När Olof Palme mördats 1986 fick vi en debatt om hatet och skulden. Flera socialdemokratiska debattörer påminde om hur många hårda ord som riktats mot Palme. Det antyddes att Palmehatet orsakat mordet och en skuld lades på dem som gått hårdast åt Palme i den offentliga debatten.

Reaktionen var fullt begriplig. Angreppen mot Palme hade på det hela taget varit hårdare och mer inriktade på person än dem som andra svenska politiker fått utstå. Ord påverkar oss. När någon utmålas som ondskefull eller omänsklig sänks tröskeln också för fysiska angrepp.

Ändå fanns två uppenbara problem med kopplingen mellan mordet och Palmehatet. För det första visste ingen vem mördaren var eller vilka motiv som låg bakom. Att de hårda orden om Palme skulle ha eggat en våldsbenägen man att skrida till handling var bara en gissning.

För det andra bidrog sådana spekulationer till den förgiftning av samtalsklimatet som skulle bekämpas. Att utan några som helst bevis utmåla politiska motståndare som moraliskt medansvariga till mord är att trappa upp det verbala våldet.

Under den gångna veckan har USA haft en motsvarande debatt. De som önskat har kunnat plocka fram ett otal exempel på hur rå och oförsonlig den politiska debatten har blivit.

Fallgroparna har också varit desamma som i den svenska debatten efter Palmemordet. Någon tydlig koppling mellan det offentliga samtalet och dödsskjutningen i Tucson finns inte. Och att då lägga skuld på de politiska motståndarna är bara att göra ont värre.

Barack Obama begick inte det misstaget när han tidigare i veckan hyllade offren. Han lät det fruktansvärda dådet bli utgångspunkten för något gemensamt, ett tillfälle för alla att försöka bli lite bättre och anstränga sig mer både i förhållande till sina närmaste och i rollen som medborgare.

Därmed förnekade han inte att ord kan förgifta ett samhälle. Men han valde att använda de egna för att läka i stället för att såra.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.