Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

DN:s skolbuss: Politiken som speglar självbilden

Tro det eller ej, men inte en enda av frågorna på Thorildsplans gymnasium handlade om överskottsmålet. När DN i går drog igång projektet ”Skolbussen”, med Kodjo Akolor och företrädare för alla riksdagspartiernas ungdomsförbund, undrade ingen av eleverna över Anders Borgs ekonomiska skyddsvallar. Även regeringsfrågan hade tack och lov fått ledigt för dagen.

Syftet med satsningen är att skapa intresse för valet bland förstagångsväljare. Men även en, vad blir det nu igen, femtegångsväljare fick en liten kick av att lyssna på de välformulerade ungdomspolitikerna.

Varje gång SDU:s Gustav Kasselstrand talade ställde sig ett antal elever upp och vände ryggen till. Och omvänt, när Grön ungdoms företrädare pratade om att många av dem som i dag utvisas borde ha beviljats asyl, var gensvaret enormt.

Av applåderna och buropen att döma var det just migrationspolitiken som engagerade mest. Inte ungdomsarbetslösheten, inte gymnasieskolan, heller inte Nato – utan frågorna som handlade om tiggare och asylsökande.

Det är naturligt. Flykting- och invandringspolitiken fungerar som en spegel för självbilden. Svaret på frågan ”Vilket slags land ska Sverige vara?” blir också svaret på frågan ”Vad är du för slags människa?” Är du generös och human eller försiktig och skeptisk, rentav självisk? Gillar du snabb förändring eller är du mer angelägen om att slå vakt om det du har? Radikal eller konservativ?

Men det är givetvis inte bara en fråga om självbild. Det är uppmuntrande att i en skolaula uppleva att det överväldigande engagemanget gäller att Sverige ska vara en fristad för dem som flyr från krig och förtryck.

Sara Skyttedal, KDU, har nyligen anmält en något avvikande uppfattning om invandringspolitiken i förhållande till rådande konsensus. I går sa hon att Sveriges generositet används som en ursäkt för övriga EU-länder att inte ta sitt ansvar. LUF:s Linda Nordlund replikerade snabbt att ja, så är det. Vad ska vi göra? Utvisa människor till de infernon de just har flytt ifrån, så att andra länder skärper sig?

Det är det såvitt jag förstår bara Kassel­strand som är beredd att göra

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.