Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

DN/Synovate: Öppet mål på den politiska banan

Signerat - Hanne Kjöller.

Om det är något man med säkerhet kan säga om siffrorna i DN Synovates senaste väljarbarometer så är det att valet 2010 blir en rysare. Dagens lilla glapp mellan blocken är mindre än en procentenhet och ingen vet åt vilket håll klyftan vidgar eller drar ihop sig.

Sverigedemokraterna, jokern som kan komma att utmana hela blocktänkandet, får i mätningen 3,9 procent – en blygsam och inte statistiskt säkerställd ökning med 0,2 procentenheter. Mätningen är gjord mellan den 5:e och 26:e oktober. Synovates Niklas Källebring berättar att stödet för partiet ökade under sista veckan, alltså efter den famösa debattartikeln i Aftonbladet och det mediala strålkastarljus som dröjde sig kvar runt partiledaren Jimmie Åkesson. Om man bortser från mätsvårigheter och diverse osäkerhetsfaktorer skulle stödet då hamnat runt 4,5 procent. Men det är alltså svårt att spika. Precis som det är svårt att veta om det som skulle kunna vara en sverigedemokratisk framgång står sig till nästa mätning.

Socialdemokraterna med sin jobbkongress runt hörnet, och en massiv medieexponering, hamnar i mätningen under valresultatet 2006. Inte bra för rörelsen och inte bra för Mona Sahlin som förstås haft en mycket lättare uppgift framför sig om hon rest till Stockholmsmässan med ett rejält stöd i ryggen.

Och inte lär uppgiften bli lättare av att Vänsterpartiet, som också har en partiledare som lär behöva slåss för sin överlevnad efter valet 2010, krymper med nästan en tredjedel jämfört med förra mätningen. Om dagens siffra på 4,8 procent fortsätter att röra sig nedåt så kommer det tvinga socialdemokrater och miljöpartister att puffa fram det parti som riskerar att ta med sig 3,9 procent av de röd-gröna rösterna i graven.

Även om Kristdemokraterna gaskat upp sig med en halv procentenhet i mätningen finns i praktiken samma problem på den borgerliga sidan. Gastkramande är vad det är. Och vad det gissningsvis lär förbli ett bra tag framöver.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.