Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Dödshjälp: Vård hela vägen

Signerat – Susanna Birgersson.

Varför inte tillåta aktiv dödshjälp när allt hopp om bättring är ute, patienten har svåra smärtor och själv vill få hjälp att dö? Var finns värdigheten i att tyna bort i plågsamma sjukdomar med förödmjukande symtom, kanske i tilltagande förvirring? Vore det inte långt mer humant att dödssjuka människor fick tidigarelägga sin egen död en aning, att ge individen beslutanderätt över den där allra sista lilla biten livsvandring?

I går argumenterade filosofiprofessorerna Wayne Sumner och Torbjörn Tännsjö på DN Debatt för just detta.

Det finns ofta en religiös botten i argumenten mot att göra det lagligt med aktiv dödshjälp eller läkarassisterat självmord. Men det finns även strikt humanistiska argument: Möjligheten till dödshjälp riskerar att öppna för förhandlingar om vad som är ett meningsfullt liv och i förlängningen lägga press på individer, som upplever sig vara en belastning för samhälle och anhöriga, att ”frivilligt” avsluta sitt liv.

Studier, statistik och observationer från de få länder i Europa och delstater i USA som tillåter dödshjälp i lite olika varianter tyder i och för sig inte på någon sådan tendens. Om något tycks det vara resursstarka individer som fattar autonoma beslut utifrån den egna upplevelsen av sin livssituation.

Men dessa staters lagar är relativt nya och utgör undantaget. Vad händer om dödshjälp blir norm överallt? Kan det vara så att den övervägande majoriteten av förbud mot eutanasi utgör den motkraft som håller en farlig utveckling i schack? Vi vet inte.

Den palliativa vården i livets slutskede är väl utvecklad i Sverige. De flesta plågsamma tillstånd och symtom kan lindras med rätt kunskap. Den som inte vill ha livsuppehållande behandling har rätt att avsäga sig den, med all den smärtlindring och ångestdämpande medicinering som krävs för att minimera obehag. Om inget annat återstår finns möjligheten till olika grader av nedsövning.

Mot den bakgrunden räcker inte enskilda individers önskan om att samhället ska bistå med aktiv dödshjälp för att drastiskt frångå principen om att det offentliga inte ska ta livet av medborgarna. Eller den om att vården i första hand ska bota och i andra hand lindra.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.