Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Effektivitet: Polisen behöver mer än biceps

Signerat – Hanne Kjöller.

I riksdagens ståtliga förstakammarsal anordnade Moderaterna i går ett seminarium kring polisens effektivitet. Justitieminister Beatrice Ask, som tackade nej till att delta när ämnet var på tapeten på Folk och försvars rikskonferens i Sälen för ett par veckor sedan, hade denna gång hittat till talarstolen.

Men så vidare mycket hade hon inte att säga. Hon strösslade med formuleringar om hur människorna i organisationen är avgörande, att polisen själv är bäst lämpad att välja sina arbetsmetoder, att mycket gjorts men också att en del återstår att göra. Bland det som gjorts för att öka effektiviteten nämnde hon en ökad användning av dna-prov, buggning och preventiva tvångsmedel.

Det är dystert att justitieministern exemplifierar ökad effektivitet med tekniska landvinningar. Ta Hagamannen till exempel. Han kunde ju gripas först sedan Umeåpolisen topsat sig igenom 777 personer. Det var när mannen nobbade att bli nummer 778 i ordningen som polisen blev verkligt misstänksam. Att man den gången hade rätt säger ingenting om effektivitet. Och förstås heller inget om det försvarbara ur integritetssynpunkt att lite hipp som happ kontrollera mer än 700 oskyldigas dna.

Rikspolischefen Bengt Svenson valde när det blev hans tur ungefär samma fm-frekvens som Beatrice Ask. Också han höll ett politikertal om hur mycket som redan skett, men att strävan förstås är att polisen ska bli ännu mer effektiv. Men sedan sa han något intressant om utbildningen. Om att systemet måste bli mer flexibelt, att inte alla måste börja i yttre tjänst utan att vissa ska kunna sätta sig vid ett skrivbord från början.

Det är som att svära i de tre musketörernas slott. Som att ifrågasätta principen om en för alla och alla för en. Inte en dag för tidigt, men radikalt så det förslår i ett antagningssystem där man inte kan bli någon form av polis om man inte kan lyfta en 77-kilosdocka och förflytta den 15 meter.

Polisen lider av flera systemfel. Likriktningen är ett av dem. Ett annat, som också avhandlades under gårdagen, är de långa ledtiderna från anmälan till att brottet klaras upp – i den mån det ens sker. Om detta hade gärna justitieministern fått säga något mer om vad hon, regeringen och vi som medborgare har rätt att förvänta oss.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.