Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ekologiska fotavtryck: Föregångsland eller roffarnation?

Om alla människor i hela världen levde som vi svenskar skulle det behövas 3,7 jordklot. Något som kallas ”vårt ekologiska fotavtryck” har växt de senaste åren och är nu det tionde största i världen. Det skrev företrädare för Världsnaturfonden på DN Debatt i tisdags.

Först: Det är ett reellt problem att fiskebestånden i världen utarmas, att träd huggs ner snabbare än nya hinner växa upp, att dricksvatten är en bristvara, att den biologiska mångfalden på många ställen minskar på ett sådant sätt att hela ekosystem kapsejsar. Och världens samlade koldioxidutsläpp är en verklig utmaning.

Men i WWF:s ”Living Planet Report” som föranledde debattartikeln förklaras det där med fotavtryck. Det visar sig att användning av fossila bränslen och koldioxidutsläpp är en mycket stor del av det som bakas in i det ganska svårgenomträngliga begreppet. Och vips omvandlas den pedagogiska bilden till en tröttsam pamflett.

Sanningen är att om resten av världen beskattade koldioxidutsläpp på samma sätt som Sverige, skulle klimatproblemet vara på god väg att lösas.

Eller lyssna på ekonomiprofessorn i Lund, Astrid Kander. Hon har föreslagit ett bokföringssystem som tar hänsyn både till utsläppen för de varor ett land importerar och till det sätt samma lands exportvaror har producerats på. I en sådan jämförelse skulle Sverige få en betydligt bättre placering i WWF:s fotavtryckslista.

Ja, det är dumt att köpa trålad piggvar och utrotningshotad ål. Den som planerar att riva ut ett fullt fungerande kök kanske kan nöja sig med att installera ett nytt, energisnålt kylskåp. Gå, cykla eller åk spårvagn i stället för att köra bil, om det går. Släck lampan. Tänk på kött som krydda snarare än huvudingrediens. Köp antika möbler. Måla dem med linoljefärg. Sopsortera, kompostera, återvinn.

Ja, Östersjön behöver mer politik och nej, omställningen av fordonsflottan går inte så snabbt som man kunde önska.

Men uträkningar som visar att svenskar är världsledande miljöbovar är meningslösa som policyunderlag. Målet med klimat- och miljöpolitik kan inte vara att minimera något så vagt som ett enskilt lands ”fotavtryck”.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.