Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

En soppa av särintressen

Bostadsfrågan är på väg att segla upp på den politiska agendan. Sveriges befolkning växer och koncentreras i hög grad till storstäderna. Bostadsbyggandet håller långt ifrån jämna steg med utvecklingen.

Bostadspolitiken utgör en delikat mix av olika intressen, såväl politiska som privata. Utmärkande för sektorn är också att alla skyller på någon annan. Ett exempel på detta var gårdagens debattartikel i Aftonbladet där bostadsminister Stefan Attefall och Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman lovprisade de egna insatserna och skyllde problemen på kommunerna.

Det omaka paret Attefall och Engman har dock inte bidragit särskilt mycket själva för att stävja bostadsbristen. Regeringen har skattemässigt gynnat bostadsrätter och villor, i övrigt har den varit tämligen passiv. Hyresgästföreningen har prioriterat sina mer privilegierade medlemmars intressen, det vill säga dem som haft turen att få en hyresrätt med låg hyra i ett attraktivt läge, en hållning som naturligt nog gjort det mindre lönsamt att bygga hyresrätter än bostadsrätter.

Trots detta har Attefall/Engman visst fog för att peka finger åt just kommunerna. Stockholms tillväxtkommuner har inte varit överdrivet intresserade av att öka beståndet av hyresrätter.

För en cynisk betraktare är sambandet enkelt. Lokalpolitikerna föredrar invånare med tjocka plånböcker och ordnade förhållanden samt prioriterar de egna väljarnas intresse av att hålla uppe värde­stegringarna på bostäder i bristens spår. Lägg till detta långa handläggningstider (i extremfallen upp till tio år) och höga markpriser (upp till 30 000 kr/kvm) och kommunerna framstår som illistiga bovar i dramat.

Men för rättvisans skull bör även byggbranschen och bankerna nämnas: två stadiga oligopol med intresse av att begränsa utbudet (av bostäder respektive krediter). Det är välutrett att konkurrensen är bristfällig i dessa branscher.

Vad bör göras? När alla inblandade aktörer agerar krasst rationellt utifrån sina intressen krävs det politiskt mod, vilja och makt att hävda allmänintresset. Regeringen har makten, resten tycks det skralt med.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.