Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

En tanke på flickor som Malala

Signerat – Erik Helmerson.

Eftersom kloka och upptagna män och kvinnor utnämnt den 11 oktober till Internationella flickdagen tänker jag på Malala Yousafzai i Pakistan. Hon är 14 år och läkarna har nyss plockat ut en kula ur hennes huvud, ditplacerad av talibaner som tröttnat på hennes långa kamp för att hon och andra flickor ska få gå i skolan.

Talibanerna låter nu hälsa att de ska skjuta noggrannare nästa gång men hoppas att händelsen ska bli en läxa för henne.

Och när tankarna är hos Malala är det lätt att de vandrar norrut, över gränsen till Afghanistan där andra talibaner har ungefär samma bekymmer med sina flickor. Dessa vill ibland något mer med sitt liv än att tjäna männen. Det kan man tycka är en fullt rimlig dröm hos en ung flicka, men lika naturligt är det för andra att krossa den. Det är inget nytt, därför hamnar det inte alltid i tidningen.

Vid utropandet av flickornas dag passade FN på att påminna om att flickor sällan har en chans att påverka beslut som fattas om deras liv, att de diskrimineras, utsätts för våld och att de har samma rättigheter som alla andra. Man kan dock ana att många män i deras närhet redan känner till det senare, men väljer att strunta i det.

Denna dag kanske det också funderas en del på hemmaplan. Vissa föräldrar som fått det obegripliga privilegiet att bära en flicka genom livet, först fysiskt, därefter på ett av flickan noga utmätt avstånd, tänker eventuellt något på hennes liv. De kan minnas hur hon satt tyst i ett klassrum där många, inte minst en och annan pojke, förde oväsen. Det är inte omöjligt att hon under sin skoltid med ett fult ord anklagades för att sälja sexuella tjänster eller att hon känt händer på ovälkomna ställen på sin kropp.

Kanske tänker de på hur hon, av obskyra skäl som bara flickor känner till, faktiskt gjorde som läraren sa, läste sina böcker, räknade sina tal och därför fick riktigt goda betyg. Det må vara orättvist mot dem som inte lyssnade och löd. Men just denna dag har flickan en extra anledning att sträcka på sig och tänka ”rätt åt er”.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.