En vän i viken - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

En vän i viken

Vinden var snål och kall, i början av året lade sig isen över hela Östersjön. På sina håll kunde trålarna inte ens lägga ut, det var vädrets makt som talade. Torsken hämtade andan, om än för en bråkdels liten stund.

Nu har den världsliga makten sagt sitt. Från Bryssel låter EU-kommissionen meddela ett nej - det blir inget ensidigt svenskt torskfiskestopp. Juristerna har nämligen funnit att svenska fiskare inte kan hindras från att ta upp sina kvoter i andra medlemsländers vatten, och att ett ensidigt stopp därför inte skulle föra med sig tillräckligt stora chanser för torskbeståndet att återhämta sig.

Så går det hela i stå, EU-länderna får en än längre väg att slita till dess att fisket blir ekologiskt hållbart. Den dagen försiktighetsprincipen får råda kan det vara slut med torsken.

I Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt är läget särskilt kritiskt. Därför vill Sverige se ett fullständigt torskfiskestopp i hela Västerhavet. Men bland nuvarande EU-länder är det bara Tyskland som är en verklig vän i viken. Regeringarna i Storbritannien, Irland, Frankrike och Spanien hålls som gisslan, hos lokalbefolkningen i de stillsamma kustidyller där människor lever av havet.

För att Sverige på egen hand ska rädda livet i haven måste vi införa egna begränsningar för fisket, både när det gäller metoder och fångstområden. Det går att göra inom en gräns om tolv sjömil. Men Sverige borde också ta i en gång för alla, för att minska övergödningen av Östersjön. Då duger det knappast att peka finger mot Polen, jordbruksjätten och utsläppsboven.

Fisk ska fångas skonsamt, på sina håll ska den inte fiskas alls. Att EU reglerar fisket är rätt och riktigt - kvoterna måste sänkas. Här har EU-kommissionen visat sig besitta långt större mod och förstånd än de enskilda stater som ser snävt till högljudda särintressen.

Ett argument för ökad överstatlighet, om man så vill.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.