Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

ABF blundar för antisemitismen

När ABF i helgen håller temadag mot rasism är antisemitismen bortglömd, konstaterar Erik Helmerson.

Den svenska arbetarrörelsen har stolta traditioner i kampen mot antisemitism. Men det finns också skamfläckar och episoder där till exempel Israelkritik tagit sig uttryck i antijudiska tankefigurer.

För ett år sedan ställde sociologen Klas Gustavsson en fråga i partitidskriften Tiden: ”Varför har socialdemokrater så svårt att debattera antisemitism?” Han tog bland annat upp organisationen Socialdemokrater för tro och solidaritet, tidigare Broderskap, liksom kommunalrådet Ilmar Reepalus infekterade förhållande till Malmös judar. ”Det finns ... ett mönster i hur man bagatelliserat antisemitismen”, var Gustavssons slutsats.

I helgen hålls ”Samling för antirasism”, en heldag i ABF-huset i Stockholm. Det är lätt att misstänka att bagatelliseringen av antisemitismen inte till fullo upphört. Av de 23 programpunkterna handlar inte en enda om rasism mot judar.

Nyligen kritiserade S-ministern Aida Hadzialic i Aftonbladet den så kallade identitetspolitiken. En del tolkade det som att partiet markerar avstånd till den hudfärgs- och gruppfixerade nyvänster som vunnit terräng i debatten de senaste åren.

Men i så fall har inte ABF fått pm:et. Helgens program saknar varken postkolonialism, jämlikhetsdata (”Räknande eller mätande av en viss grupps representation eller utfall inom ett visst område”), eller vithetsprivilegier. De rasistiska terrorbrotten har sin programpunkt, antiziganismen likaså. Det konstateras att regeringens nya politik undergräver asylrätten och berättas om asylsökande hbtq-personer. Allt detta är viktiga ämnen. Men för antisemitismen fanns alltså ingen plats.

Detta i en tid då judar är mål för jihadistisk terror – bara för att de är judar. Detta då judar trakasseras öppet i Sverige, då USA:s president blir föranledd att skicka hit sitt sändebud mot antisemitism, då rapport efter rapport bekräftar antisemitismens virus. Gammalt unket hat från höger förenas med fördomar och attacker från svenskar med Mellanösternbakgrund.

Kanske är det delvis på grund av det senare som ABF inte pratar antisemitism. Det strider väl mot bilden av vithetsnormen.

Nämns alltså inte judehatet någonstans i programmet för ABF:s antirasistiska heldag? Jo, faktiskt. Längst ner hänvisas till ett redan inspelat avsnitt om antisemitism i poddserien ”Hur fungerar det”. Tidigare episoder har behandlat bland annat facket, trådlösa nätverk och det orange kuvertet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.