Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Angrip den som stör på biblioteken – inte den som säger ifrån

Underbara mausoleum!
Underbara mausoleum! Other: Christine Olsson/TT

Alla är välkomna till biblioteken. Det krävs bara att de avstår från att sälja knark, hota eller störa andra. Är det verkligen för mycket begärt?

Vakter på biblioteken i Staffanstorp och Ängelholm. Biblioteket i Fittja stänger efter hot mot besökare och personal. Bromölla: tidigare stängning efter hot från gäng. "Ungdomsgäng hotar personalen och begår skadegörelse på Åmåls bibliotek." Lidköping: stänger på grund av "Orolig arbetsmiljö för besökare och personal". 

Ett axplock rubriker från enbart det senaste året som tar upp problemet med stök, våld och hot på svenska bibliotek. Det är ett välrapporterat fenomen som slår mot en av det svenska samhällets hjärtpunkter.

Då väljer Roger Mogert, S-kulturborgarråd i Stockholm, att blåsa till strid – inte mot dem som missbrukar bibliotekens omistliga värden utan mot dem som påpekar att dessa värden måste räddas.

"En debatt som bedrivs av konservativa debattörer" och kryddas med "en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt". Så beskriver Mogert de senaste årens larm om miljön på biblioteken i en debattartikel i SvD. Utan att ge exempel på främlingsfientligheten. 

Syftet med larmet är enligt Mogert att driva ut sådana som honom själv ur biblioteket: "Vi som är ovärdiga, som inte har läsandet med oss hemifrån, ska inte göra oss besvär."

Är det för mycket begärt? Då har man låga förväntningar på de unga. Och med låga förväntningar kommer låga krav.

Mot argumentationen kan man invända (minst) två ting. För det första skulle även Kent Ekeroth och Djingis Khan ha rätt om de i en gemensam debattartikel påtalade att det är oacceptabelt med knarkhandel och dödshot på bibliotek. För det andra: Räknas fackförbundet DIK och alla dessa bibliotekarier och besökare som gång på gång uttrycker förtvivlan över bråk och stök till "konservativa debattörer"? Eller räknas de inte alls? 

Till DN säger Roger Mogert: "Det finns ingenting i min text som är mot lugn och ro". Han menar att syftet var att argumentera mot dem som vill att biblioteken ska vara exkluderande: "Hela den där 'det tysta rummet', mausoleumet över boken man vill bygga, det är inte till för att få in fler människor."

Då vill man gärna se exempel på att just den åsikten har uttryckts, att någon önskat sig mindre folk bland bokhyllorna. Jag har inte sett den. Det främsta argumentet för att behålla biblioteket som en lugn oas har varit att bereda läsro till fler, till dem som inte får det någon annanstans. Den som har ekonomiskt och kulturellt kapital hemifrån har mindre behov av gratismiljöer och har också råd att välja bort biblioteken.

Ett argument som gärna förs fram i debatten är att biblioteken har fått träda in och ersätta andra offentliga rum som försvunnit, till exempel fritids- och ungdomsgårdar. Det finns inte så många alternativ. Vart ska de unga ta vägen?

Tja, varför inte till – biblioteken? Det är alltså såvitt jag kunnat utröna ingen debattör, konservativ eller ej, som hävdat att Sveriges unga ska portförbjudas. Det enda som krävs är att de följer reglerna. Är det för mycket begärt? Då har man sannerligen låga förväntningar på den yngre generationen. Och med låga förväntningar kommer låga krav, och med dem sämre beteende.

Skulle inte den unge Roger Mogert vara välkommen till ett "ett rum för de redan frälsta att tillbe boken", som han skriver? Jo, förutsatt att han inte säljer knark där, kastar böcker eller kallar bibliotekarien för hora.

För övrigt: Är problemet verkligen att det finns för många rum i Sverige där boken, eller snarare läsningen, tillbeds? För många "mausoleer"? Är inte biblioteken unika just ur det avseendet, och borde vi inte tillhandahålla mångdubbelt fler? 

Rum där vi kan prata mycket högt, lyssna på musik utan lurar och undvika att ta hänsyn till varandra finns det däremot ganska gott om.

Snälla rara socialdemokrater, är detta verkligen en debatt ni vill ta?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.