Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Erik Helmerson: Argument om Sovjet går igen

Men vill du ha det som i Sovjet, kanske? Så löd ett slentrian­mässigt ”­argument” under långa delar av min uppväxt.

På ett sätt var det kanske begripligt. Sverige hade styrts av socialdemokrater under 60 av de senaste 100 åren, skattetrycket var högst i världen, det fanns två tv-kanaler och livet var annorlunda på ett sätt som människor födda efter 1990 har svårt att förstå.

Borgerligheten var ständigt på defensiven. Då var det lätt att bli desperat. Minsta ansats till vänsterpolitik bemöttes gärna med just dessa ord: Men vill du ha det som i Sovjet?

I dag går resonemanget igen, men på vänsterkanten. Dagens retoriska ”Sovjet” heter Sverigedemokraterna.

När Alice Teodorescu i förra veckan utsågs till chef för Göteborgs-Postens ledarredaktion var reaktionerna många och kraftiga. Flera smackade fram SD-kortet. Lisa Bjurwald kallade henne i Medievärlden för ”SD-omhuldad”. Den alltid så måttfulle vänsterpartisten Ali Esbati kommenterade utnämningen med orden ”Oväntat att Sverigedemokraternas främsta mediala genombrott skulle komma i Göteborg”.

Jag fascineras över besattheten, oftast till vänster, av att ”avslöja” alla som inte har exakt samma syn på migration och integration som dagens riksdagsmajoritet. Det är som att det ständigt utropas: Är ni inte sverigedemokrater egentligen? Kan man inte läsa din argumentation här som att du egentligen sympatiserar med Björn Söder?

Hur många SD:are i nödtorftig förklädnad tror de går omkring på landets gator?

Egentligen-maffian intar en lika märkligt defensiv hållning i dag som deras motståndare gjorde på den borgerliga Sovjetargumentationens tid. I stället för att oavbrutet försöka avslöja folk kunde ni kanske lite oftare bemöta dem i sak?

Just Alice Teodorescu skrev till exempel i SvD i augusti att hon är för fri invandring. Dock anser hon att detta inte går att förena med dagens välfärdssamhälle; den svenska modellen måste ”göras om i grunden och enbart erbjuda ett stormaskigt skyddsnät”.

Det är en diametralt motsatt position mot SD, som vill stoppa invandringen och snickra ett nytt folkhem.

Teodorescus åsikter är mycket liberala och borde vara högintressanta för en vänstertyckare värd namnet att bemöta. Vore en sådan diskussion inte mer ­givande än ett oavbrutet privatspanande efter förklädda sverigedemokrater?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.