Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Avpixlat borde läsa Bamse

Trots att källan sågats grundligt fortsatte Avpixlat att hävda att Malmö är Europas näst mest kriminella stad. Redaktionen borde läsa Bamses temanummer om källkritik.

Är Malmö den näst mest brottsbelastade staden i Europa – inklämd i statistiken mellan Neapel och Marseille? Den nyheten började cirkulera snabbt i veckan, citerades av många i sociala medier och slogs också upp stort av Avpixlat. För jävligt – så långt har det alltså gått!

Men nej. Det visade sig att källan var en sajt, Numbeo, som bygger sin statistik på röster från besökarna. Hur fel den metoden kan slå visade snabbt användaren Linus Trulsson, som registrerade grannstaden Lund som den värsta i alla tänkbara kategorier på sajten. "Och eftersom det inte fanns några restriktioner för hur många gånger man kunde recensera en stad så upprepade han proceduren gång efter gång", skriver Sydsvenskan som intervjuat Trulsson.

Resultat: Snart var Lund inte bara Skånes mest kriminella stad utan även Sveriges, Europas och världens – före Caracas, Venezuela.

Det vore idioti att förneka att Malmö har stora brottsproblem som kräver snabba och kraftfulla åtgärder. Men historien om Numbeo pekar på ett annat bekymmer, det källkritiska. Vi ser något som vi håller med om och delar det snabbt i så många kanaler vi kan – oavsett källa och sanningshalt. Ändamålen får helga medlen.

Enligt Avpixlat var Malmö däremot fortfarande "Europas näst mest kriminella stad".

Ett kommande nummer av Bamse utbildar förtjänstfullt de unga läsarna i källkritik. "Ett rykte om ett monster i Mörka skogen får snabbt spridning bland Bamse och hans vänner", beskriver tidningen handlingen. "Men är det någon som har kollat att det verkligen finns ett monster i Mörka skogen? Vem är egentligen källan?"

Och det är ju på pricken. Om vi skulle tro på vartenda rykte skulle det knappast finnas plats för träd i Mörka skogen på grund av alla monster.

På onsdagsförmiddagen tycktes kriminaliteten i Lund ha tagit en förhoppningsvis längre paus. Då återfanns staden först på plats 103 på Numbeos lista. Malmö är dock fortfarande betydligt tryggare med sin plats 175.

Enligt Avpixlat vid samma tid var Malmö däremot fortfarande "Europas näst mest kriminella och otrygga stad" – trots alla skriverier om Numbeos metodik. Hoppas redaktionen läser Bamse när den kommer.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.