Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Befria Najat Abu Bakr

Det korrumperade Palestina behöver fler visselblåsare som Najat Abu Bakr, inte färre, skriver Erik Helmerson.

Nyligen berättade DN:s Nathan Shachar om den palestinska parlamentarikern Najat Abu Bakr. Hon kan inte lämna parlamentsbyggnaden i Ramallah. Då blir hon gripen av president Mahmud Abbas specialstyrkor.

Orsak: Abu Bakr har ”förtalat” en av Abbas närmaste män, ministern Husein al-Araj. ”Om han inte försnillat miljoner så skulle regeringen haft pengar att betala lärarna vad man lovat”, sa Abu Bakr apropå den pågående lärarstrejken.

Hon har länge bekämpat korruptionen i det palestinska styret, och naturligtvis behöver Palestina fler av hennes sort, inte färre. 24 procent av folket nämner korruption som det värsta samhällsproblemet – strax under de 28 procent som anser att det är den israeliska ockupationen.

Den palestinska myndigheten kom till makten efter Osloavtalet 1994. De första tre åren försvann enligt Economist 40 procent av budgeten spårlöst.

Det parlament dit Najat Abu Bakr har tagit sin tillflykt har inte varit verksamt sedan 2007, när Fatah och Hamas rök ihop. Men pengar gör ledamöterna av med. Deras budget för 2015 låg enligt sajten al-Monitor på mer än 130 miljoner kronor. Varje ledamot har en månadslön på 25 000 kronor plus 20 000 i ”utgifter”, bil, diplomatpass och en fin pension. Och utgifter för resor, som ingen riktigt verkar veta hur de slås fast och betalas ut.

Just dessa excesser har Najat Abu Bakr reagerat på. Man förstår att Abbas vill bli av med henne.

I fredags hölls en interpellationsdebatt i riksdagen mellan kristdemokraten Mikael Oscarsson och biståndsminister Isabella Lövin (MP). Ämnet var bistånd till den palestinska myndigheten, bakgrunden är att den har så svårt att ta avstånd från knivattackerna mot civila israeler. Så sent som på tisdagen skedde fem knivskärningar, med en död och tio skadade.

Oscarsson pekade på hur gator namnges efter terrorister, hur videor pumpas ut med direkt antisemitisk propaganda, hur skolorna lär ut hat mot judar.

Lövin svarade att Sverige gör så gott det går. Det finns ”ett ömsesidigt åtagande att verka för demokratisering och ökad respekt för mänskliga rättigheter samt jämställdhet i Palestina”.

Det är ju fint. Frågan är hur den palestinska myndigheten lever upp till avtalet. Att jaga visselblåsare med specialstyrkor må kosta mycket biståndspengar, men det ses sällan som framsteg för de mänskliga rättigheterna.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.