Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Dags att avdramatisera flyktingfrågan

Bild av konsensus: Den första flyktinguppgörelsen, hösten 2015.
Bild av konsensus: Den första flyktinguppgörelsen, hösten 2015. Other: SVT

Migrationen är en politisk fråga som alla andra och måste få lösas så. Den avgör inte om vi är onda eller goda människor.

Det är drygt 20 minuter in i SVT-dokumentären ”Tvärvändningen” och Birgit Friggebo (FP) får ordet. Hon talar om det jugoslaviska inbördeskriget tidigt 1990-tal, då 84 000 flyktingar kom till Sverige på ett år och hon var invandrarminister. Det populistiska och främlingsfientliga partiet Ny Demokrati hade medvind.

”De förpestade luften så att inte ens vi som var för flyktingar kunde fatta beslut som var negativa”, säger Friggebo. ”Det fanns i bakhuvudet hela tiden, hur skulle reaktionen bli, anklagelsen om att nu var det Ny Demokrati som influerat.”

Jag är tvungen att lyssna flera gånger. Jo, hon säger verkligen så. Hon trodde på vissa politiska lösningar men genomförde andra – för att inte ett annat parti skulle ”slå sig för bröstet”.

Och hon var långt ifrån ensam.

Det är inte rasistiskt att diskutera mottagning ur alla samhällspolitiska aspekter.

”Tvärvändningen” handlar alltså om svensk flyktingpolitik, ligger på SVT Play och visas i SVT på torsdagskvällen. Och den väcker många frågor. Särskilt brännande är denna:

Varför har vi aldrig kunnat se flyktingfrågan som ett viktigt politikområde bland andra? Varför har vi gett den ett så massivt symbolvärde att den splittrar landet, delar familjer och middagsbord, definierar människor efter om de är för eller emot en generös invandring?

”Det handlar om liv eller död”, skulle kunna vara ett svar, men ju viktigare fråga, desto större anledning att kunna diskutera och värdera den så nyktert och öppet som möjligt.

Och desto viktigare att kunna hitta långsiktiga, hållbara lösningar och undvika just dessa tvärvändningar som alltid präglat svensk invandringspolitik. Som gjort att den varit extremt generös – tills den plötsligt inte är det längre.

Man har svårt att tänka sig att S, mot bättre vetande och närmast in i döden, skulle vara motståndare till skattesänkningar bara för att det skulle ge Moderaterna rätt. I invandringspolitiken har det varit just så.

Det är inte rasistiskt att diskutera mottagning ur alla samhällspolitiska aspekter, hur stora ”volymer” Sverige mäktar med att ta emot – och vad det för den delen innebär att ”mäkta med”. Men ”Tvärvändningen” gör klart att flyktingdebatten fatalt länge styrdes av den svenska konsensuskulturen när den är som allra sämst.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.