Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Erik Helmerson: Debatten har normaliserats

Det är tack och lov inte Sverigedemokraterna som normaliserats de senaste månaderna, det är debatten om invandring, skriver Erik Helmerson.

Det var ett tag sedan man hörde argumentet ”Ni normaliserar Sverigedemokraterna!” Förut svingades det vilt med de orden – ja, också i denna tidning – när någon argumenterade för att minska flyktinginvandringen.

Det sades bara där och då. Den som ville höja förmögenhetsskatten anklagades sällan för att normalisera kommunismen, att förespråka skolavslutningar i kyrkor sågs tack och lov inte som en normalisering av teokrati.

På torsdagen stängdes definitivt de moderata politiska hjärtan som Fredrik Reinfeldt i valrörelsen vädjade skulle hållas öppna. På en glest befolkad pressträff slog partisekreteraren Tomas Tobé in spik efter spik i kistan på Reinfeldts migrationspolitiska arv.

”Det var ett misstag att tala för lite om invandring av rädsla för SD”, sade Tobé. ”Vi borde ha hanterat frågan bättre när vi satt i regeringsställning. Med ett annat budskap hade Alliansen haft bättre förutsättningar att vinna valet – och det hade också varit bättre för Sverige.”

Och så, den slutliga spikträffen: ”Vår tidigare ledare försökte tala om den utmaning som väntade Sverige, men vi valde att inte möta den med reformer.”

Tobé har rätt när han säger att de partier som nu vill minska flyktingströmmen till Sverige har en stor fördel gentemot SD. De kan hävda att de i grunden är för globalisering och migration, att invandring är bra för Sverige och att människor har rätt till asyl – men att söktrycket i dag är mycket svårt att hantera. Att det medför påfrestningar för vår välfärdsstat och att vi därför måste begränsa inflödet hit och se till att det fördelas jämnare över EU.

Detta kan man sedan argumentera för eller emot – men att hävda att det skulle ”normalisera SD” är bara dumt. Om något kan man hävda att det är debatten som normaliserats och att det inte kan vara fel att partierna har tydligt definierade, och varierade, åsikter även i denna fråga.

Moderaterna visade på en ny undersökning där 55 procent av väljarna svarar att invandring är den i dag viktigaste frågan. Övriga ämnen låg i en sorgsen klump kring tioprocentsstrecket. Det innebär att de partier som vågar tänka bredast och komma med de bästa svaren om hur de nya svenskarna ska integreras kan få en kraftfull kickstart in i nästa valrörelse.

Och bara en sådan sak som att vi nu diskuterar sakfrågor och inte SD är en stor framgång i sig.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.