Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Det är klart att porr är sex

”Det är inte roligt att bli smiskad”, slår Aftonbladets ledarsida grötmyndigt fast. Har inte den svenska porrdebatten kommit längre än så, undrar Erik Helmerson.

Jag försökte läsa två opinionstexter om porr i helgen, men författarna gjorde det sannerligen inte lätt för mig.

En artikel på DN Debatt (14/10) inleddes med orden ”Porr är inte sex” och redan där förlorade den mig, oavsett hur många riksdagsledamöter och f d kommunalråd som hade skrivit under. Den andra, på Aftonbladets ledarsida (17/10), började med ”Det är inte roligt att bli smiskad”, ord som möjligtvis kan stå för skribenten själv men som har ungefär samma relevans som ”två män kan inte ha sex”.

Alltså, har vi inte kommit längre än så här? Låt mig själv svara: Jo det har vi, men det finns gott om folk som vill tvinga oss bakåt igen. Till en tid då det inte ansågs roligt utan djupt skamligt att vilja bli smiskad, till exempel.

Det finns många former av legitim porrkritik. Det är självklart att den industrin ska granskas hårt, att ingen ska tvingas göra något mot sin vilja, att barn och unga i minsta möjliga mån ska utsättas för bilder som kan skada dem och deras sexliv.

Men ni får lugna er. ”Porr är inte sex” – vad betyder det ens? Begreppen är inte synonyma, nej, men porr är i själva verket ingenting förutom just sex – sedan kan vi gilla den eller ej.

”Porren förstör barns och ungas nyfikenhet på sex”, slås det fast i DN Debatt-texten och ursäkta och förlåt, det är ju rent nonsens. Barn och unga har konsumerat porr sedan Pompeji och fortfarande umgås det i diverse sänghalmar med både glädje och nyfikenhet.

”Porren sexualiserar våld mot kvinnor och visar ... förnedring av tjejer och kvinnor”. Ja, det är sant. Men också i hög grad mot män, eftersom en del tänder på just det. Som vanligt är gayporren ett kapitel som helt hoppas över på DN Debatt, den passar inte alls in i den feministiska utgångspunkt som debattörerna anammar och då är det enklare att bara låtsas glömma den. Men när sajten Pornhub nyligen räknade efter var kategorin ”gay” den mest klickade av alla.

Låt oss fortsätta att diskutera fenomen som den enkla porrtillgången genom internet. Men låt oss samtidigt slippa nymoralistiska klyschor. Den som börjar tala om haverikommissioner och ”lavinartad spridning” av kommersiell porr måste också vara beredd att definiera vilka sexuella skildringar som ska passera censurens nålsöga – och vem som ska hålla i nålen. Är Markis de Sades romaner ”kommersiell porr”? ”Fifty shades of Grey”? Filmer som von Triers ”Nymphomaniac”? 

”Porr är inte sex”. ”Det är inte roligt att bli smiskad”. Hjälp. Höj nivån!

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.