Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Erik Helmerson: Det finns ingen trollformel

Grattis Lars Løkke Rasmussen, du förlorade valet i Danmark men vann makten, skriver DN:s Erik Helmerson.
Grattis Lars Løkke Rasmussen, du förlorade valet i Danmark men vann makten, skriver DN:s Erik Helmerson. Foto: Jens Dresling/AP

Grattis Lars Løkke Rasmussen, du förlorade valet i Danmark men vann makten. Adjö Helle Thorning-Schmidt, du gjorde ett bättre val än senast och än vad någon kunde tro men förlorade statsministerposten.

Kanske är det förmätet ­ och typiskt svenskt ­att kommentera ett danskt valresultat med tankar om vad detta innebär för Sverige. Men det som hände där kan hända här. Invandringsfientliga Dansk folkeparti vill inte sitta i regeringen men vet att de andra partierna ändå tvingas anpassa sig till partiet. Det ingår i det borgerliga blocket, gick kraftigt framåt och blev Danmarks näst största parti.

I Sverige fick vi decemberöverenskommelsen som skulle se till att SD var fortsatt isolerat utan inflytande. Några rimliga alternativ fanns inte men även här går de främlingsfientliga framåt, till 18 procent i veckans Novusundersökning.

Det existerar helt enkelt inga genvägar, inga trollformler som de andra partierna kan mumla och som gör att de opinioner som representeras av SD och DF plötsligt försvinner. Det enda sättet är att lösa de problem som väljarna upplever och som de främlingsfientliga partierna oförtrutet angriper.

Då finns, rent krasst, bara två alternativ: Begränsa flyktingmottagandet, mitt i en gigantisk humanitär katastrof. Eller gör allvar av det ständiga pratet, oavsett regeringsfärg, om en fungerande integration. Det senare kräver att trösklarna sänks till arbetsmarknaden – ­ ja, det betyder bland annat lägre ingångslöner ­– och ett generellt bättre företagsklimat.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.