Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Färre män och fler ljus i parken gav större trygghet

Skridskoåkning är bara en av aktiviteterna som lockat ny publik till den tidigare ökända Bryant Patk, New York.
Skridskoåkning är bara en av aktiviteterna som lockat ny publik till den tidigare ökända Bryant Patk, New York. Foto: Bebeto Matthews/TT

Hårda tag mot småbrott, regler för uppförande och personal i uniform som ser till att de efterlevs. I Sverige ses det som provokationer – i New York är det en framgångssaga som kraftigt minskat brottsligheten.

Innan jag kom dit för knappt tio år sedan hade jag aldrig hört talas om Bryant Park i New York. I mina ögon var den ett litet hipster-Eden med sköna bänkar, New York Public Library och komplimanger till den lycklige turistens europeiska t-shirt.

På måndagen fick jag lära mig att Bryant tidigare kallades ”Needle park”, att folk var livrädda för att gå dit och att man erbjöds marijuana när man lämnade biblioteket.

Vad hände? Engagemang och beslutsamhet var vad som hände.

Det var på 1980-talet som parkens ansikte sakta började förändras, som ett led i den så kallade ”trasiga fönster”-teorin. Den gör gällande att den som vill bekämpa stora brott bör börja med små. Ett hus med ett trasigt fönster signalerar att ingen bryr sig. Då kommer fler fönster att krossas. En trasig parklykta tyder på att staden tittar åt ett annat håll – då är den parken en lämplig brottsplats.

Samhället är starkare än gängen. Frågan är varför vi fortfarande inte utnyttjar den styrkan bättre.

Jag hör om Bryant Park på ett seminarium med Moderaterna i Stockholm. Partiet lanserar en ny strategi mot brott, inspirerad av den amerikanska modell som kallas BID – Business improvement districts. Tanken är att fastighetsägare, rörelseidkare och boende i vissa begränsade områden ska samarbeta med Stockholms stad för upprustning och ökad säkerhet på just dessa platser.

Bryant Park lyfts fram som ovanligt lyckat exempel. Parken städades, skräp och graffiti togs bort. Säkerhets- och uppförandekoder infördes. Personal i uniform ser till att reglerna efterlevs, tydligen utan att besökarna blir nämnvärt kränkta.

Hel belysning och fräscha blommor i rabatterna visar att någon ser och bryr sig. Och man satsar på aktiviteter för att få in kvinnor, arbetar till och med för kvinnlig majoritet bland besökarna. Färre män ger nämligen en tryggare miljö, vilket leder tanken till de svenska förortstorg där ilskna män ser till att skrämma bort kvinnor i allmänhet och sådana med modern klädsel i synnerhet.

I flera svenska utsatta områden tycks såväl myndigheter som befolkning vara nära kapitulation. Handlaren ringer inte polisen efter månadens femte butiksstöld, en parkerad cykel ses som en inbjudan till tjuven, människor stannar inne. Den före detta New York-polisen Joseph Nugent, som deltog i Moderaternas seminarium, kallar fenomenet för att ”samhället viftar med den vita flaggan”.

Stefan Löfven har sagt en mycket bra sak om kriminaliteten: Samhället är starkare än gängen. Frågan är varför vi fortfarande inte utnyttjar den styrkan bättre, varför vi fortfarande låter smågangstrar sprida otrygghet på plats efter plats.

Konsekventa, skarpa insatser mot småbrott har såvitt jag vet inte prövats i större skala i Sverige. Det är på tiden att så sker. Önsketänkande i kombination med bristande offerperspektiv har inte fungerat något vidare.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.