Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Fejknyheter sprids från riksdagen

Ingen svensk redaktion har försökt förringa terrordådet på Drottninggatan genom att kalla det "lastbilsattack". Riksdagsmannen Staffan Danielsson väljer att missleda sina läsare.

Så här inleder riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) ett Facebookinlägg under påskhelgen:

"4 mördade och många lemlästade i det besinningslösa och fanatiska terrormassmordet på Drottninggatan. DN, TV4 och Dagens Eko har nu bestämt sig för att kalla det som händer för 'lastbilsattacken'."

Inlägget blir flitigt omdiskuterat. Många gillar det. En del drar egna slutsatser: "Tveklöst en medveten avdramatisering eftersom den misstänkte gärningsmannen verkar ha vissa kopplingar till en religion..." "Tillrättalagt så det inte låter så illa som det är."

Nu är det ju bara så att Danielsson har fel. För det första har varken DN, TV4 eller Ekot "bestämt sig" för att kalla dådet för något med prefixet lastbil. För det andra har snart sagt varenda kommentator – politiker, polis, journalist – använt ordet terror från timme ett, till och med redan innan belägg fanns för att det faktiskt var ett terrordåd. "Lastbilsattack" har enstaka gånger använts främst som variation när man av stilistiska skäl vill undvika upprepning av just "terrorattack".

Varenda kommentator har använt ordet terror från timme ett, till och med redan innan belägg fanns för att det faktiskt var ett terrordåd.

En sökning i mediedatabasen Retriever på kombinationen lastbilsdåd/lastbilsattack och Drottninggatan i storstadstidningar, nyhetsbyråer och radio/tv den senaste månaden ger 21 träffar. En sökning med kombinationen terrordåd/terrorattack och Drottninggatan ger 539.

I en ledarkrönika i DN (16/4) skrivs lastbilsattentat och lastbilsattack en gång var. Ordet terror, i olika kombinationer, förekommer på elva ställen. Danielsson tar fascinerande nog upp texten som belägg för sin tes – när den alltså fullständigt pulveriserar tesen.

Så. Varför ens skriva om ett Facebookinlägg som råkar vara helt bortitok. Vad är problemet?

För det första att man bör kunna ställa högre krav på riksdagsledamöter än på gemene mediekommentator som surnar till vid sitt köksbord. För det andra att han var så nöjd med inlägget – trots att flera påpekade hur fel han hade – att han gjorde det till post på sin blogg. "3 tunga nyhetsmedier använder ordet 'lastbilsattack' och det kan komma att sätta sig", skriver han där.

För det tredje, och viktigaste, har Danielsson sått ett frö. Hos dem som läst finns risken att det som fastnat blir en grav felaktighet: Etablerade medier har, för att skona islam och inte gynna SD, bestämt sig för att kalla terrordådet för en lastbilsattack.

Detta frö kan läsarna plantera vidare och så har denna fejknyhet ändå vunnit lite mark.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.