Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 12:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-filterbubblan-blev-en-sapbubbla-for-extremhogern/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Filterbubblan blev en såpbubbla för extremhögern

Alternativ för Sverige. Betydligt färre än de ser ut.
Alternativ för Sverige. Betydligt färre än de ser ut. Foto: Erik Simander/TT

Det behövs inget valfusk för att helt marginalisera extremismen bortom SD. Det räcker med ett val.

När man studerar 1970-talets politiska vänstervåg slås man av ett enkelt faktum: De var så få! De där vänsterradikala långhåriga som viftade med Maos lilla röda som pårökta stinsar och nästan knuffade Sverige över revolutionens brant – de var ju bara några tusen.   

Författaren Henrik Berggren illustrerar i sin bok ”68” styrkeförhållandena med det faktum att den maoistiska organisationen KFML som mest hade cirka 700 medlemmar, att jämföra med pingströrelsens 90 000. De extrema grupperna bortom Vänsterpartiet Kommunisterna kunde knappt samla tillräckligt med väljare för att fylla en Citroën 2CV, och om de gjorde det började detta sällskap omedelbart gräla om färdriktningen och splittrades i två.

Att de verkade så många, och blev så förhållandevis inflytelserika, berodde bland annat på att de dels var mycket övertygade och beslutsamma, dels fick stort genomslag i medierna. Det var ett stort misstag att det etablerade samhället, det som representerade kanske 98 procent av väljarna, tog så starkt intryck och lät sig påverkas av de arga få.

I och med den tidigare så enade borgerlighetens splittring i en konservativ och en liberal gren, och fraktioneringen i allt fler undergrupper, talas det om att vi nu genomlever ”högerns 1968”. Det finns flera skäl till det.

Inför söndagens val var de svenska högerradikala optimistiska. Medvinden tycktes stark. Facebookgrupper som ”Stå upp för Sverige” blomstrade, partier som högerextrema Alternativ för Sverige (AFS) och invandringskritiska Medborgerlig samling tycktes vara överallt i sociala medier. Samtidigt mobiliserade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen på flera platser i landet.

På Facebook skrev AFS: ”Återvandringsturnén kan inte sammanfattas som något annat än en fullständig SUCCÉ (...) Räckvidd: 4,6 miljoner konton, interaktion: 3,8 miljoner, - Nya gillamarkeringar: 28 800. MOT RIKSDAGEN!”

Gillamarkeringar vinner inga val. Trollkonton har inte rösträtt.

Nu har vi facit. Gruppen övriga partier, exklusive Fi som också gjorde ett fullständigt floppval, fick sammanlagt 1 procent. Ungefär 64 000 röster. 

NMR kom inte in ens i de kommuner där man mobiliserat hårdast – i Ludvika fick man 200 röster, att jämföra med Kommunistiska partiets 359. Där är det helt uppenbart att faran ligger i våldsbenägenheten, inte i antalet sympatisörer. 

Gillamarkeringar vinner inga val.

Trollkonton har inte rösträtt.

Vi i de traditionella medierna borde ha hållit huvudet betydligt kallare när vi beskrivit de radikala grupperna. Vi lät oss luras av Facebookstormar och spännande statistik över vad som trendar på Twitter. Uppenbarligen lärde vi oss ingenting av 1970-talet. 

Ett problem är att det finns ett gemensamt intresse av att blåsa upp sådana här fenomen. De vill själva framstå som en oemotståndlig framgångsvåg, samtidigt som deras motståndare vill mobilisera för att bekämpa dem. Även detta kunde vi för övrigt studera på 70-talet där högern förfasade sig och blåste upp hotet från marginella maoister och triviala trotskister.

Redan på söndagskvällen började de besvikna högerradikala kretsarna tala om valfusk. Visar det sig stämma måste det åtgärdas. Att det i så fall skulle påverka mer än någon promille hit och dit återstår att bevisa för den som frambär anklagelsen.

Den så omtalade filterbubblan var en såpbubbla. Det behövs inget valfusk för att marginalisera extremismen. Det räcker med ett val.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.